Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Salari mínim, la revisió

Actualitzada 16/10/2017 a les 06:50
    Susanna Vela
En el passat debat d’orientació política, el Consell General va acordar la proposta presentada pel PS per fer que el Govern, en un termini de deu mesos, presenti un estudi sobre el cost de la vida a Andor­ra per poder determinar quin ha de ser el salari mínim que s’ha d’aplicar. La revisió i l’augment del salari mínim (a la meitat del salari mitjà) és una vella reivindicació del PS que ara pot trobar suport objectiu. D’estudis similars a Andorra se n’han fet ben pocs: tenim un Informe sobre l’estat de la pobresa i la desigualtat a Andorra, del 2003, realitzat pel Servei d’Estudis –l’actual departament d’Estadística i l’Observatori del CRES-IEA ha publicat dades relatives a pobresa els anys 2010 i 2013.
No sé vostès, però em demano com, amb tanta poca informació com s’ha produït i menys, analitzat, l’han anat establint fins ara? I també com han anat calculant els increments –més enllà de l’índex de preus al consum– o com no s’ha fet?
L’objectiu de fixar un increment en el salari mínim és el de contrarestar el poder de les empreses sobre el salari i garantir les necessitats bàsiques dels treballadors i les seves famílies (alimentació, educació, salut, habitatge, vestit i oci). El seu ajustament s’ha de donar entorn d’un acord entre sindicats de treballadors, representants de l’economia productiva i el Govern. Un salari que es fixi tenint en compte l’IPC, la inflació, el PIB, la contribució dels salaris a les finances públiques i la productivitat.
Molts d’aquests elements són força recents a Andorra i alguns encara avui no són ni possibles com ho és l’acord entre sindicats, patronal i administració.
Ens haurem d’aplicar molt si volem comptar amb un salari mínim que reculli els criteris i les condicions que s’apliquen arreu per fer el seu càlcul i, sobretot, acordar-lo amb tots els actors socials i econòmics implicats.
Etiquetes
  • #1 Eduard
    (16/10/17 11:02)

    Molt ben explicat Susanna, fruit de la sensibilitat del PS,aqui també voldria afegir l 'escandalosa pujada de preus del lloguer motivada sols per la demanda i sense estar regularizada pels agents que abans has nomenat.Sobretot el govern té molt ha dir i no Ho fa

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts