TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Foc i lloc

La reforma laboral

Aquesta setmana passada ha entrat a tràmit parlamentari la reforma laboral

Creat:

Actualitzat:

Em refereixo concretament a les proposicions de llei qualificades de relacions laborals, d’acció sindical i patronal, i la reguladora del conflicte col·lectiu. Aquesta reforma en una primera anàlisi presenta canvis destacats.

Potser primer cal reflexionar sobre què representen els drets laborals i la importància que tenen en la societat i sobretot en els ciutadans.

Això vol dir que els treballadors han de ser conscients dels seus drets i deures i les responsabilitats i exigències que se’n deriven de la relació laboral.

Aspectes com les hores de treball diàries i setmanals, els horaris, com es computen les hores extres, els períodes de vacances i la seva remuneració, els permisos retribuïts i els no retribuïts, podrien ser alguns dels aspectes a considerar i a conèixer.

Aquesta reforma entra en molts d’aquests aspectes i d’altres d’importants que afecten de forma directa els treballadors.

Tots esperem què en una reforma d’aquestes característiques els canvis sempre siguin en positiu, és a dir, que millorin la situació dels treballadors.

I aquí és on ens toca als polítics analitzar-los un a un per veure l’impacte que tenen sobre els treballadors.

Vull ser justa i destacar certs canvis en positiu, en concret la millora del permís per maternitat i paternitat reclamat des de fa temps.

Però existeixen canvis que em preocupen a causa que ens condueixen a augmentar la flexibilitat laboral, em refereixo a l’abaratiment de l’acomiadament improcedent o injustificat.

La flexibilitat laboral afecta directament la vida laboral de les persones. En molts dels països on s’han aplicat aquestes mesures, la temporalitat contractual ha anat en augment en contra dels contractes indefinits a causa del menor cost en l’acomiadament.

Per aquest motiu haurem d’analitzar si la flexibilització afecta les variables tradicionals de la desigualtat com són la classe social, l’edat, l’educació i el gènere respecte al mercat laboral.

Com també caldrà establir indicadors que valorin de forma global els tipus de contracte laboral amb la inversió en capital humà i formació que fan les empreses, per conèixer la taxa de rotació existent.

tracking