La tribuna

Andorra Telecom, alarma!

El Govern ens ha sorprès aquesta setmana amb la venda de la major part de les accions que tenia de la companyia espanyola MásMóvil

Creat:

Actualitzat:

Aquesta setmana Andorra Telecom ens ha donat dues males notícies.

Per un costat, hem pogut llegir amb preocupació a la liquidació dels sis primers mesos d’aquest any 2017, l’alarmant caiguda dels beneficis: 13 milions d’euros. Segons s’explica, a causa de la caiguda del roaming. Sí, sí 13 milions menys de beneficis en sis mesos, un 50% de caiguda, i ningú n’ha dit res.

Per l’altre, el Govern ens ha sorprès també aquesta setmana amb la venda de la major part de les accions que tenia de la companyia espanyola MásMóvil.

Fem un petit recordatori de l’historial d’aquesta operació que es va produir fa un any i pocs mesos.

Una de les primeres coses que vam detectar als comptes d’Andorra Telecom del 2014 va ser que s’havien encarregat uns informes d’assessorament estratègic i de valoració de l’impacte de l’acostament a Europa. Aquests informes valien molts diners i van cridar-nos l’atenció, motiu pel qual vam exercir la tasca de control a Govern. Govern no ens va donar els informes estratègics, però sí que ens va comentar que estudiarien una operació semblant a la que es va produir amb MásMóvil.

Resumint, es veia venir la caiguda d’ingressos provinents del roaming de forma preocupant, uns ingressos que significaven el 90% dels beneficis de l’empresa. Així doncs, aquest caríssim assessorament estratègic recomanava invertir i agafar posicions en un operador de telefonia estranger que havia de permetre crear i consolidar noves fonts d’ingressos alternatives per a la nostra empresa de telecomunicacions quan el roaming desaparegués.

Així doncs es va anunciar públicament l’entrada al capital de la companyia de telefonia MásMóvil, tal com recomanava aquell pla estratègic, i es va posar en relleu la importància que agafaria aquesta companyia ateses les adquisicions que va fer, com per exemple Yoigo, i que la posicionaven com a quarta companyia de l’Estat espanyol.

Es va destacar que aquesta compra portava implícits una sèrie de valors afegits que eren:

La creació de cent llocs de treball al Call Center de la Massana i una facturació de 4 milions d’euros anuals per a aquest.

La realització de la facturació des d’Andorra Telecom.

Aportar el know-how d’Andor­ra Telecom en televisió sobre fibra òptica per a MásMóvil a Espanya.

La línia de telèfon per a mòbils (dual sim) que permetés als clients d’ambdues companyies gaudir de les millors tarifes quan es trobessin a Espanya o a Andor­ra recíprocament.

El suport d’Andorra Telecom a MásMóvil en el desplegament de la xarxa de fibra.

Serveis com ara Cloud Data, que serien prestats per part d’Andorra Telecom.

La generació de 7 milions d’euros anuals de facturació durant els pròxims 5 anys.

En resum, podia semblar una operació coherent amb alguna de les conclusions que aparentment es desprenia de l’estudi estratègic, per compensar les caigudes d’ingressos que fa anys que es veuen venir –recordem que mai hem sabut què contenien aquests informes.

Ara, però, el Govern ven una part important de MásMóvil i sembla que fa un canvi de rumb, no sabem per quin motiu. Per sufragar part del cost de The Cloud? Per compensar els 13 milions que ha caigut del benefici en sis mesos? Hi ha un nou estudi estratègic milionari que ara proposa noves coses? Això últim seria el menor dels mals –excepte el seu cost– i no tenim cap ànim que el Govern hagi de fer públic aquells punts sensibles que puguin comprometre l’estratègia d’Andorra Telecom, perquè no és el nostre propòsit. Sols volem fer la nostra tasca de control i assegurar-nos que Govern té una estratègia sòlida i no va fent cops de timó. Fa dos anys se’ns deia que era sòlida.

Ara cal demanar al Govern que es puguin mantenir tots els beneficis i valors afegits que l’operació havia de suposar, ja que havien de ser molts milions de facturació, molts llocs de treball, i no oblidem que posicionar Andorra Telecom en primera línia, com a partner tecnològic d’una companyia gran, hauria d’haver significat, entre altres coses, ser un pol d’atracció de talent andorrà i que no hagin d’anar a buscar-se la vida qui sap on.

Esperem que el Govern justifiqui la venda de MásMóvil i que es mantinguin tots aquells valors afegits, ja que seria molt mala notícia perdre tota aquella llista de beneficis.

Sens dubte, Govern ara ha d’anunciar una nova inversió estratègica més interessant que la de MásMovil, confiem-hi.

Estem en un escenari en què el roaming cau en picat, aquest any ja hi hem deixat 13 milions en sis mesos, s’ha d’actuar amb molta fermesa cap a posicionaments estratègics que consolidin i permetin a Andorra Telecom seguir generant beneficis i crear i mantenir llocs de treball.

tracking