Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

I si avui ja és demà?

Actualitzada 02/10/2017 a les 10:50
    Josep Dallerès
Tradicionalment, a Andorra, el dia de Meritxell marca l’obertura política, poder religiós i poder civil bucòlicament units en una mateixa pregària. No s’ha de pensar que enguany no ha estat així, tot i que el món que ens envolta ben poc té a veure amb el que va anar bastint l’espai on vivim. A final de juliol una notícia va captar la meva atenció. Dos robots havien desenvolupat un llenguatge propi; la intel·ligència artificial havia generat un llenguatge al marge dels programadors que l’havien ideada. Aquest és el punt, real, on som. L’home ha esdevingut, en definitiva, creador de criatures aptes per pensar pel seu compte...
És sabut que la materialitat diària va sempre per davant de la legislació que pretén regular la nostra convivència. De certa manera, s’entén, ja que, per més que es pugui preveure un màxim d’escenaris possibles, sempre n’acaben apareixent de nous, fruit de l’aptitud humana d’acció i reacció. Si els primers treballs sobre intel·ligència artificial van emergir pels volts del 1940 i van començar-se a desenvolupar durant la dècada següent, no és fins entrat el segle XXI que es comença a sentir-ne a parlar amb intensitat creixent. Tanmateix, quant de temps fa que aquesta influencia en les decisions que han afectat o afecten, a diari, les nostres vides? Recorden la llegenda d’Engolasters? La dona diu al captaire:
–Et donaré el pa fet de les restes que surtin de la pastera quan acabi la fornada. Aquell pa és sempre més gran que els altres i ella se’l queda. Així una vegada i una altra... Tots sabem com acaba la llegenda. Avarícia? Egoisme? Avidesa? Cobdícia? Usura? Rendiment? Poc importa el mot que s’utilitzi: quants n’hi ha de robots programats amb tal fi? Ho saben els nostres polítics, els d’Andorra i els de fora? Vivim en mons de ficció. Gairebé mai en som conscients. Calderón de la Barca, fa prop de 400 anys, ens prevenia: “Que toda la vida es sueño y los sueños sueños son.” Ho recorden?
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts