x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Referèndum

Alguns estats veïns acusen els independentistes de voler-se’ls menjar amb patates
Actualitzada 21/09/2017 a les 07:20
El Tribunal Suprem de l’Estat ha ordenat suspendre el referèndum d’independència. Se li’n foten els drets humans, les raons històriques, el dret a l’autodeterminació dels pobles, la lliure voluntat dels ciutadans i el que puguin dir el papa de Roma o Rita la Cantaora. Diuen que és il·legal, que amenaça la sobirania, la pau regional i la integritat territorial i que, que Déu ens agafi confessats, vulnera la Constitució i que, per tant, si el poble no està content, a l’hora d’abaixar-se els pantalons i entomar-la, com ha fet des dels segles dels segles, que ara s’hi posi una mica de vaselina i hi trobarà bon gust: “Amb aquell gustet de menta”, sentencien. Fins i tot n’hi ha algun de més galtes que, com aquell qui xiula, amenaça de desplegar l’exèrcit i de fer pupa a tort i a dret. I el més preocupant: la majoria dels ciutadans de l’Estat, per vergonya de la humanitat sencera, callen davant l’oprobi.

Per si fos poc, alguns estats veïns acusen els inde­pendentistes de voler-se’ls menjar amb patates i de fotre-se’ls de viu en viu, com si el nou estat hagués d’engreixar-se a base de deglutir ter­ritoris germans, o bé estan escagarrinats perquè pensen que, si el sí guanya el referèndum i s’acomiada del vell estat opressor –és igual que sigui amb un passi-ho bé educat o amb un a prendre pel sac desvergonyit–, algun dels pobles oprimits de dins de les seves fronteres voldrà seguir l’exemple i ell es quedarà amb un pam de nas i una mà al davant i l’altra al darrere. Hi ha fins i tot qui amenaça de tancar fronteres (no se sap ben bé si per terra, mar, aire o internet) mentre que alguns ciutadans tanquen els esfínters (aquests sí que se sap quins: tots). Mentrestant, els diaris internacionals informen que creix la tensió i que algun país il·luminat veu amb bons ulls el referèndum i ha manifestat que dona suport als esforços legítims de la població a l’hora de poder decidir què i qui vol ser.

Podria fer veure que no sé què dir-hi i que el referèndum del Kurdistan del Sud tant se me’n fot, però seria enganyar-me. Convençuda de la utopia de continuar caminant i que no podem ser si no som lliures, demano als kurds que el dia del referèndum, plogui o nevi, la fiquin (ells ja saben què i on).
  • #5 Rimentol
    (22/09/17 09:54)

    Ostres! Jo em pensava que parlava del referèndum de Gurbistan: de si hem de demanar que l'aroma de purins que ens embolcalla sigui considerada patrimoni immaterial de la Humanitat!

    Respondre
  • #4 Ara tots som curtets?
    (21/09/17 13:26)

    Referèndum pactat. Com. Es com si et vols separar i et diuen que no pots. Que fa trenta anys vas signar un document legal que t'obliga i com en moltes tribus si et vols separar ho demanes i voten vosaltres dos els pares i els tiets de la parella els cunyats i cunyades. Res. Casat fins que et moris. Com es pot ser tan obtus?

    Respondre
  • #3 Democràcia
    (21/09/17 12:30)

    joan va dir..
    Joan als països democràtics qualsevol Llei, inclosa la Constitució, és revisable per donar resposta al context actual.

    Si per vosaltres la democràcia passa per la legalitat i la legalitat és inalterable; tenim un problema! L'immobilisme rígid i estàtic del marc legal (obstinació, encegament) no dóna marge (a un dret legal i legítim) perquè una Nació pugui, de manera legal, constituir el seu Estat. Qui menteix o manipula?

    Respondre
  • #2 anònim
    (21/09/17 10:09)

    joan va dir..
    Però que no ho veus, soca, que està parlant del Kurdistan?

    Com sempre, un gran article, Roser. Gràcies!

    Respondre
  • #1 joan
    (21/09/17 08:21)

    que no! que no podeu enganyar mes, que ja no cola, si voleu referendum ho feu com tots el paisos democratics, legal i pactada .

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts