x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La seca, la meca i...

L'Europa muda

Actualitzada 22/09/2017 a les 07:41
M’havia autoconvençut a no escriure sobre l’1 d’octubre i esperar a fer una reflexió a posteriori. Però els fets dels darrers dies amb els escorcolls a impremtes, empreses de missatgeria i entrades policials a mitjans de comunicació, ja de per si greus, s’han vist superats aquest dimecres per la irrupció de la guàrdia civil a les institucions catalanes, la intervenció dels comptes de la Generalitat i actituds provocadores com l’encerclament per antiavalots de la policia espanyola a la seu d’un dels partits independentistes. Hem de suposar que no s’han aturat a pensar que amb accions com aquestes l’únic que han aconseguit és reforçar encara més el catalanisme polític i social, sigui o no independentista, i unir-lo al voltant de la defensa de la democràcia i els drets civils, provocant un augment de la voluntat popular per anar a votar el dia 1 i, potser, de votar sí. No entenen res respecte a Catalunya. Mai l’han volgut entendre, només sotmetre. El seu llenguatge s’articula a partir dels termes de vencedors i vençuts, però s’han trobat amb la resposta alegre, alhora que combativa, de la gent. Amb la seva actitud de dimecres ja han perdut Catalunya. I mentrestant, la reacció de les institucions europees continua sent la del mutisme com ja ha fet al llarg de la seva història en altres conflictes internacionals. Aquesta Europa dels estats, que si no reacciona aviat actuant com a mediadora serà per a vergonya dels propis valors que van emparar la creació de la UE. Perquè no hi ha dubte que en aquests moments el conflicte entre Catalunya i Espanya és una gran crisi eu- ropea.
  • #1 Paciència, Albert,
    (22/09/17 09:04)

    Tranquil, Albert, una mica més de paciència.
    El tema de l'1-O és molt més important del que tot ens pensem. Hi han rumors fundats on indiquen que la UE (recordem que la Merkel té eleccions diumenge vinent) ha indicat a Rajoy que si els catalans voten l'U d'Octubre (i guanya el Sí) ells hauran d'acceptar - sí o sí - la nova República catalana. I s'han compromès a no fer cap declaració oficial durant la campanya per no interferir en el resultat.
    Europa ja està convençuda que la actual Espanya és un perill per a tots ells. És massa gran per deixar-la en mans de qui està (encara van en idees superades de segles passats). Per tant, si Catalunya s'independitza (cosa que els catalans també ja saben que s'ho juguen tot en el referèndum), tocarà a Europa fer la següent fase: trossejar el territori ibèric restant en noves nacions més petites, més controlables i autosuficients.
    Has d'entendre, doncs que, a hores d'ara, La Moncloa estigui intentant impedir com sigui el referèndum. Li va la seva existència. Li va tot. I això li està provocant fer greus problemes estratègics, masses errors de càlcul en les seves operacions. Sembla ser que ja han perdut... i ells encara no ho saben.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts