Paraula i vida

Respondre des de la fe

No ens pot passar desapercebuda la profunditat de la pregunta de Jesús

Creat:

Actualitzat:

Jesús de Natzaret, el Crist, el Fill de Maria, el fill de Josep, el Messies, el Salvador, l’Ungit, el Ressuscitat, el Galileu, el fill de l’Home, el fill del fuster, el Natzarè, el Mestre, el Senyor, el Vivent, el Fill de Déu… tots són noms amb els quals ens referim a Jesucrist. Encara hi podríem afegir altres títols com Camí, Veritat i Vida (cfr. Jn 14,6) que Ell mateix es va donar. Els seus contemporanis també el veieren com un profeta o com el mateix Joan Baptista, Elies o Jeremies. D’altres l’acusaren de golut i bevedor, amic de publicans i pecadors (cfr. Mt 11, 19) o posseït per Beelzebul (cfr. Mc 3, 22).

D’entre tots aquests i altres noms que es refereixen a Jesucrist n’hi ha alguns que es poden atribuir a Ell sense necessitar la fe. Per exemple, quan es refereixen al Galileu o al Natzarè constaten una dada geogràfica perquè l’identificaven amb un determinat habitant de Galilea o pel fet de viure a Natzaret. En canvi, quan atribuïm a Jesús altres títols com els de Messies, Fill de Déu, el Ressuscitat, etc. ho fem des d’una perspectiva de fe, des d’una mirada creient.

Quan Pere confessa que Jesús és el Messies, el Fill del Déu viu, ho fa des de la fe. Així li ho diu Jesús: “Sortós de tu, Simó, fill de Jonàs: això no t’ho ha revelat cap home de carn i sang, sinó el meu Pare del cel.” És a dir, cal el do de la fe per confessar que Jesús, el Natzarè, és el Messies. Aquest títol que Pere dona a Jesús és un mot hebreu que vol dir ungit i que traduïm per Crist. Eren ungits a Israel els qui havien de dur a terme una missió de part de Déu com els reis i els profetes. Jesús serà l’Ungit, el Messies, l’enviat per Déu per instaurar definitivament el Regne de Déu.

No ens pot passar desapercebuda la profunditat de la pregunta de Jesús: “I vosaltres, qui dieu que soc?” Jesús demana als apòstols qui han descobert en Ell, qui representa que és Ell per a la seva vida. Jesús no es preocupa pels comentaris que poden fer d’ell ni molt menys es deixa endur pel que diran. A Ell li interessa que els seus apòstols, els seus deixebles i els qui seran els seus seguidors el descobreixin, des de la fe, com qui havia de venir al món per salvar-lo.

També avui continua essent ben actual la pregunta de Jesús. No es tracta de saber-la respondre i restar tranquils perquè ja hem après la resposta correcta. Més aviat, consisteix a respondre-la cada dia des de la fe perquè confiant en Ell puguem afirmar, com Pere i amb Pere, que Ell és el Messies, el Fill del Déu viu.

tracking