TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Foc i lloc

Vers una ecologia integral (I)

“Es funció de l’Estat vetllar per la utilització racional del sòl...” (Art. 31 de la nostra Constitució).

Creat:

Actualitzat:

La setmana passada es presentà a Andorra el llibre de la càtedra de pensament cristià del Bisbat d’Urgell en l’edició del 2016 amb el títol Vers una ecologia integral. La publicació recull les tres ponències de Lluc Torcal, Josep Maria Mallarach i Francesc Torralba. És un llibret –editat per Pagès– curt, breu, d’unes 100 pàgines, que es llegeix bé. Com ja podeu imaginar, el text gira entorn de la carta encíclica Laudato si’, del Papa Francesc, feta pública ara fa dos anys.

Davant l’estiu que ja tenim realment al damunt –un autèntic ferragosto avançat al juny– us aconsello la seva lectura. L’encíclica es llegeix també molt bé i és molt clara i directa. I com és habitual en ell, el Papa no es mossega la llengua. És també un petit llibre que no arriba a les 200 pàgines, editat per Claret. L’ecologia –d’oikos i logos, “el coneixement de la casa, de la llar”– és ja molt present en el nostre dia a dia a tot el món. Recordeu només la Conferència sobre el canvi climàtic de París, acord adoptat per 195 països, vigoritzat ara per una altra trumpeteria.

La Laudato si’ és el primer document pontifici de la història que explícitament analitza la problemàtica mediambiental com a qüestió moral, per mitjà de la proposta de “l’ecologia integral”. Una carta sobre la cura de la casa de tots i sobre la seva sostenibilitat, que permeti satisfer les necessitats de les generacions presents sense comprometre les possibilitats de les generacions del futur.

A Andorra ja vàrem agafar aquest camí quan al preàmbul de la nostra Constitució afirmem solemnement que el poble andorrà també vol esforçar-se i col·laborar “quan es tracti de preservar la integritat de la Terra i de garantir per a les generacions futures un medi de vida adequat”. I, encara més formalment, dins el capítol dels drets i principis econòmics, socials i culturals, l’article 31 ens recorda a tots que “és funció de l’Estat vetllar per la utilització racional del sòl i de tots els recursos naturals, amb la finalitat de garantir a tothom una qualitat de vida digna i de restablir i mantenir per a les generacions futures un equilibri ecològic racional en l’atmosfera, l’aigua i la ter­ra i de defensar la flora i la fauna autòctones”. Continuarà.

tracking