Creat:

Actualitzat:

La gravació de la roda de premsa del cònsol Josep Miquel Vila sobre l’os abatut a Naturlandia no té malbaratament. La pàgina web del Diari en reprodueix bona part en un vídeo. Gairebé al mateix temps que Vila donava explicacions sobre el succés, el parc emetia un comunicat públic donant la versió oficial dels fets. Les dues actuacions tenien lloc més tard de les vuit del vespre, després que els responsables del comú i Naturlandia estiguessin reunits moltes hores, segons explicaven treballadors comunals. L’incident va tenir lloc a les deu del matí. I és normal que gairebé es creés un gabinet de crisi perquè per a un parc d’animals matar un os a trets és una de les pitjors publicitats possibles.

Vull creure que la versió del que va succeir és la que ha donat Naturlandia i dic vull creure perquè resultat difícil entendre-la quan es posa al costat de les explicacions del cònsol.

El comunicat oficial del parc diu (i resumeixo): un os s’escapa per un forat del tancat, el detecten, s’apliquen els protocols d’actuació, el cap del parc i el veterinari donen ordres a un empleat perquè vigili l’animal (sense especificar si la vigilància era armada) mentre ells van a buscar el dard d’anestèsia, en l’interval que van a buscar el dard l’os es dirigeix cap a un treballador posant en perill la seva integritat física i un altre treballador (sense especificar si era el que el vigilava ni explicar per què tenia una arma) li ha disparat un tret.

Josep Miquel Vila donava explicacions passades les vuit, gairebé de forma simultània que Naturlandia enviés la nota oficial dels fets. Com que els periodistes que havien anat a Sant Julià no tenien el comunicat se li fa la pregunta obligada: li han disparat un dard a l’os per adormir-lo abans d’utilitzar bales? Vila respon literalment: “Això ho diu vostè” i afegeix un “no ho sé”. La periodista li especifica que ella no està afirmant res, sinó tan sols preguntant. I reitera la pregunta. La contesta de Vila és: “Vostè té molta incidència, potser té més informació que jo i m’agradaria que me l’expliqués.” El cònsol està visiblement molest i quan la periodista li recorda que la seva feina és preguntar el cònsol li respon: “I la meva és contestar a allò que sé i si vostè en sap més expliqui-m’ho si li plau.”

Entra una nova periodista en escena veient que la situació s’està complicant i li demana a Vila si pot explicar com han succeït els fets. La resposta del cònsol és: “Jo tinc un resum de la notícia que és molt escuet, a mi m’importa que no hagi succeït res per part de cap persona, que no hagi generat riscos, que s’han seguit uns protocols i que no hi ha hagut cap notícia de cap risc que sobrepassi el que normalment podia haver passat i que afectés cap persona.”

Les explicacions de Naturlandia, tot i que tenen alguns punts que potser s’haurien d’explicar més detalladament, formen un relat dels fets. Estaria bé saber els propers dies com funcionen els protocols i per què es disposa immediatament d’una arma de foc i no amb dards. O per què un cop detecten l’os i s’entén que s’activen les alarmes un treballador continua dins del camp de risc. Segurament tot té una explicació i simplement es tracta que s’ampliï la informació i que, per un cop i que no serveixi de precedent, Sant Julià deixi de semblar la parròquia de l’opacitat permanent quan es tracta d’afers comunals i/o de Naturlandia. I aquí s’ha de reconèixer que és igual que sigui Unió Laurediana o Laurèdia en comú. Devien saltar-se junts la classe el dia que s’ensenyava la transparència informativa de les institucions. Per cert, encara es desconeix el resultat de Naturlandia corresponent a l’any passat.

Existeix la possibilitat que el cònsol no s’hagi expressat bé i les seves declaracions hagin portat a confusió. En el resum concís que li van fer potser no li van incloure el petit detall de l’intent d’anar a buscar un dard o de la situació de risc d’un treballador que és la que justifica disparar bales contra l’animal.

No crec que s’hagi fet una mascarada. Em sembla raonable que el parc hagi patit una situació excepcional i s’ha actuat seguint els protocols amb les urgències dels nervis i la tensió del moment. Per als recalcitrants que s’hagin quedat amb dubtes caldrà esperar l’informe dels banders.

tracking