x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La via integrada

La via integrada

Actualitzada 12/06/2017 a les 06:42
La via integrada és l’evolució del projecte del metge referent, que determina i regula l’accés al sistema sanitari per afavorir, segons defensa el ministre, l’ús ordenat del sistema. Amb aquest model d’accés, el metge referent hauria de poder atendre la majoria dels processos mèdics, urgents i no urgents, des de la proximitat, derivar a l’especialista quan consideri que cal o els protocols ho indiquin, coordinar l’atenció de l’usuari amb la resta de professionals, i ser el responsable de centralitzar la informació continguda a la història clínica compartida. Sempre he defensat que cal desenvolupar l’atenció primària i dotar-la de més recursos i eines per ser més resolutiva. L’OMS defineix l’atenció primària com “l’assistència sanitària essencial accessible a tots els individus i famílies de la comunitat a través de mitjans acceptables per a ells, amb la seva plena participació i a un cost assequible per a la comunitat i el país. És el nucli del sistema de salut del país i forma part integral del desenvolupament socioeconòmic general de la comunitat”. Fins aquí tots podem estar-hi d’acord. Durant el debat vaig mostrar la meva desconfiança en el fet que les mesures presentades poguessin estar enllestides abans que acabi la legislatura. I en concret, la de la via integrada. I no perquè hi estigui en contra, tot el contrari, sinó perquè per poder-la implantar abans cal modificar els articles 139 i 139 bis de la llei 17/2008 de la CASS que es refereixen al reemborsament de les prestacions. La proposta de la via integrada planteja dos formes de reemborsament, un per als usuaris que segueixen la proposta i un altre per als que no la segueixen. Aquest aspecte, en la meva opinió, cal clarificar-lo a la llei de la CASS, ja que actualment només reconeix un tipus de reemborsament, 10% per la despesa hospitalària, i el 25% pels actes mèdics, i deixa una forquilla del 10 al 50% per a altres tipus d’actes d’altres professionals segons el MAAS. Li vaig demanar al ministre quan pensava fer aquesta modificació, i com que no vaig obtenir resposta, penso que es pot fer per dos vies, presentant un projecte de llei de modificació dels dos articles o bé a través de la llei del pressupost.
Ja veurem quina escull.
Etiquetes
  • #2 Carles
    (12/06/17 13:36)

    Deixeu a la senyora Bonet tranquila. Ella és molt millor que tots els amargats amagats. Si vol gastarse diners del govern o pot fer perque la vam votar com va dir el Sindic. Jo aplaudeixo que sempre es positiva amb els de DA i contra els sociolistos que sou el pitjor d'Andorra com el Bartomeu. Ella si que sap el que fa no com altres.

    Respondre
  • #1 Toni
    (12/06/17 08:40)

    Al Consell no s'et va sentir, i ara que et llegeixo em costa entendre el que dius, no sé si proposes una millora, si ataques a DA o al Miñistre, si estas d'acord o en contra. Sra. Bonell quan tenia un suport d'un partit, molts dels vostres ex-companys li debien donar suport per clarificar les idees i els temes. Des de que sou independent, tot es molt confús.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts