Foc i lloc

El circ de la política perjudica tothom

Un joc propi de pati d’escola

Creat:

Actualitzat:

Les discrepàncies entre l’exministra de Salut Sílvia Bonet i l’excap de Govern Jaume Bartumeu estan abocant SDP al desastre, que viu un dels pitjors moments com a partit, ja que està en qüestió la seva credibilitat política. Encara que desconeixem si existien discrepàncies anteriors, la crisi s’inicia oficialment quan la parlamentària abandona la formació, argumentant diferències en alguns plantejaments. L’exministra s’aferra a l’escó i continua com a consellera general independent, integrada al grup mixt. La situació, aparentment simple, es complica en menys de dos mesos quan les parts en conflicte escenifiquen el seu desacord amb una escalada de retrets relacionats amb anomalies comptables, airejades per la premsa. El moment àlgid del procés esclata quan Bonet insinua un possible mal ús, per part d’SDP, dels diners que el Consell lliura als partits per al seu funcionament.

Sindicatura, amb el suport dels grups parlamentaris, ha decidit passar el tema al Tribunal de Comptes perquè valori la comptabilitat del grup parlamentari d’SDP. Malgrat que costa creure que acabi a la fiscalia, l’afer ha servit perquè, a partir d’ara, el Tribunal de Comptes controli com gasten els diners els grups parlamentaris i s’evitin situacions vergonyoses com la que estem vivint. A banda de l’entreteniment que per a alguns representi l’espectacle, una situació com aquesta no beneficia les parts implicades ni la societat. Hi ha quelcom que es perd i que afecta negativament tots els partits, encara que en diferent mesura: la credibilitat del sistema democràtic i, per tant, el compromís dels electors.

Fa la impressió que els polítics i els partits prioritzen l’accés al poder i el desgast de l’oponent sobre els interessos generals, amb la consegüent desafecció que aquestes situacions provoquen entre la ciutadania. En un excés de simplificació, és fàcil caure a dir “tots són iguals” i, per tant, fer-ho extensible a tots els que governen, afirmació absolutament injusta. El desprestigi dels polítics no només prové de les possibles irregularitats, sinó també del baix nivell dels debats i de la mediocritat de la gestió. L’objectiu per millorar la qualitat política han de ser les actuacions honestes i competents. Algú es demana encara per què l’abstenció va augmentant?

tracking