Creat:

Actualitzat:

Què vol dir postveritat? Doncs representa una descripció d’una realitat que no ha succeït però que a determinats sectors voldrien que hagués succeït.

“La postveritat pot modificar el comportament de la societat”, segons Ferran Lalueza.

La globalització i l’auge de les xarxes davant els mitjans tradicionals provoca immediatesa en la transmissió de la informació i la postveritat flueix molt ràpidament, ja que cada cop la gent s’informa a través de les xarxes socials, i el que més importa ja no és tant la veritat, sinó el que es diu o s’opina a través de les xarxes.

Els fets alternatius representen una visió diferent dels fets o de la realitat en funció d’uns interessos propis o per una concepció pròpia del món.

La postveritat i els fets alternatius estan molt relacionats amb les emocions que generen sobre les persones, provocant una polarització de la societat arribant a treure punts de referència als ciutadans que engendren confusió.

Es troba profundament influenciada per l’habilitat d’alterar la realitat, i costa saber si el relat presentat es cor­respon de forma fidel a la realitat i si aquest es troba perfectament contrastat. Es fa una associació de fets extrets del seu context amb d’altres fets que no han existit mai i en funció de com s’ordenen de forma interessada tenen un resultat o un altre.

Una utilització exagerada i de forma contínua de la post­veritat fa perdre la confiança de la societat, ja que el seu impacte és molt important i genera molt debat promogut a les xarxes i entre el qual es barregen els anomenats trolls, que en internet és algú que intenta provocar una altra persona publicant o enviant missatges per suscitar emocions en una xarxa social o comunitat on-line. El que busca és causar problemes aconseguint treure reaccions negatives per part d’altres usuaris.

Per això, podem dir que el punt de partida de la història de la postveritat es troba en la tecnologia i les xarxes socials.

Dir les coses pel seu nom fa temps que ha quedat fals i inútil, la qual cosa és una paradoxa esplèndida: dir la veritat és mentida.

tracking