Creat:

Actualitzat:

La inversió estrangera en economia es pot definir com la col·locació de capitals a llarg termini en algun país estranger (que no és el del teu lloc d’origen), per a la creació d’empreses agrícoles, industrials i/o del sector dels serveis, amb el pretext de buscar nous mercats i internacionalitzar-se.

Dit això, quin interès pot tenir una empresa internacional a venir a instal·lar-se al nostre país. Doncs en la meva opinió tot dependrà del sector i del model de negoci que tingui. Descartades empreses agrícoles i industrials (per motius que tots ja coneixem, alts costos d’instal·lació i alta dificultat per trobar una ubicació), penso que en el sector dels serveis podem tenir un important camí per recórrer.

Un capital humà amb una bona formació tècnica i amb fàcil adaptació a canvis constants en un entorn global, ser un país capdavanter en inversió, I+D, noves tecnologies i sistemes d’informació, amb una administració àgil, eficient i del tot friendly, són actius importants que poden fer d’Andorra un important centre d’atracció per a la inversió estrangera.

Una fiscalitat favorable i homologable internacionalment ha de ser un aspecte accessori als aspectes abans esmentats, però en cap cas la pedra angular en què s’ha de diferenciar el nostre país.

Per aquest motiu, considero que l’inversor estranger valorarà l’alt valor afegit que li puguem aportar com a país des d’una perspectiva d’actius intangibles, seguretat jurídica, bones comunicacions i excel·lents infraestructures, qualitat en la sanitat i un alt nivell educatiu, complementada amb uns comptes públics sanejats, una gestió dels recursos públics transparent, una normativa homologable internacionalment i un país poc burocratitzat, àgil i eficient poden fer d’Andorra un important centre per a la inversió estrangera, que com a complement pot oferir una fiscalitat, competitiva i homologable internacionalment.

*Vladimir Fernández, Soci Crowe Horwath

tracking