Foc i lloc

Demòcrates... o no tant

DA ha aplicat mesures i actituds que han retallat drets fonamentals

Creat:

Actualitzat:

Al llarg de les setmanes vinents, al Consell General s’ha de treballar en comissió la modificació del Codi Penal proposada pel Govern de Demòcrates. Un text que, en circumstàncies normals, s’hauria d’haver tramitat sense excessives complicacions i amb el consens de totes les forces parlamentàries en tractar-se de mesures per adaptar-se a les recomanacions dels organismes internacionals. Però aquest cop ens hem trobat una sorpresa més que desagradable.

Sorpresa perquè en cap moment es va anunciar que la llei inclouria una ampliació a tots els delictes dels supòsits pels quals un batlle podria ordenar interceptar les comunicacions ni la possibilitat de forçar sense una resolució motivada a trencar el secret professional. I desagradable perquè es tracta, sense cap mena de dubte, d’una clara vulneració de drets fonamentals bàsics.

De fet, la recepció de la llei per part de la societat civil ha estat clarament contrària, amb crítiques de col·lectius com advocats, defensors dels drets humans i persones particulars. Fins i tot alguns destacats membres de DA no han amagat que el canvi proposat no els ha agradat, fet que ens fa concebre esperances que el sentit comú prevalgui en el treball en comissió i es pugui fer marxa enrere. En aquest punt, tot apunta que Govern s’ha passat de nou de frenada.

Els darrers dies hem pogut escoltar explicacions. S’ha vingut a dir que, en el fons, se seguia una demanda de la mateixa justícia. Gairebé ha semblat com si vinguessin a dir que, en el fons, ells no ho volien. L’històric de DA, però, fa posar en dubte aquesta afirmació.

Perquè des de la seva arribada al poder hem pogut veure actituds i actuacions que no ens agraden perquè acaben retallant drets fonamentals. Va succeir la legislatura passada amb la llei mordassa. Un cop aprovada, Andorra ha perdut llocs en el rànquing mundial de la llibertat de premsa. Tampoc podem oblidar com s’ha tractat des del Govern els diversos col·lectius, associacions i organitzacions de tot tipus que han tingut la gosadia d’expressar opinions contràries als posicionaments defensats des de l’executiu dels taronges.

Potser és que, per molt que ho portin al nom, els demòcrates no ho són tant...

tracking