Les set claus

La balena blava

Estiguem alerta, però sobretot centrem l’atenció en l’accés dels joves a Internet

Creat:

Actualitzat:

Aquest joc macabre, originari de Rússia, consisteix a fer que els joves enganxats resolguin una sèrie de reptes. Els desafiaments van, des de no parlar amb ningú durant tot un dia, passant per tatuar-se una balena a la pell o estar-se quiet en mig d’una carretera transitada. El darrer repte acaba amb el suïcidi del jove.

El joc circula a través de les xarxes socials i, per tant, és de fàcil accés per als adolescents. Aquest ja va arribar a Catalunya a finals d’abril, quan la premsa alertava d’un primer cas. Divendres passat ja sortia la notícia de tres casos més a Santa Coloma de Gramanet i dos possibles més a Girona.

És cert que els que participen en aquests jocs són joves que semblaria que ja tenien prèviament algun trastorn o trauma infantil, però això no ens ha de fer baixar la guàrdia, ja que alguns dels nostres adolescents també podrien ser víctimes d’aquest joc per simple curiositat. És important que tots els que tenim joves a casa o al voltant, els observem per detectar algun possible canvi de comportament. No es tracta de crear alarmisme amb aquest joc en concret, ja que malauradament, no serà ni el primer ni l’últim que hi haurà a les xarxes socials. Hauríem de centrar més aviat l’atenció en l’accés fàcil que tenen els joves a Internet i a les xarxes socials, i en l’ús que en fan.

Estem en una generació en què ja és impossible evitar el contacte amb el món digital. No es tracta de prohibir, sinó d’informar i conscienciar els adolescents sobre els perills de la xarxa i de fomentar-ne un ús moderat i responsable. Des dels centres educatius ja es fan esforços importants al respecte, però cal que les famílies no es desentenguin del tema i que des de casa es vagi en el mateix sentit. Els joves necessiten rebre molta informació, unes pautes ben clares, uns límits i bons exemples. Només així evitarem que els adolescents facin un ús abusiu i caiguin en qualsevol perill de les xarxes socials.

tracking