x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Infermeria, una professió

Actualitzada 15/05/2017 a les 06:46
El lema proposat aquest any pel Consell Internacional d’Infermeria (CIE) ha estat Una veu per liderar.
Es proposa que les infermeres adoptin el lideratge que els correspon dintre del sistema de salut. Les accions desenvolupades des de la infermeria i les innovacions liderades per infermeres són, sens dubte, catalitzadores del canvi que porta a les comunitats, als sistemes d’atenció a la salut i als actors polítics a l’assoliment amb èxit en la millora de la salut de la població.
Per aconseguir aquesta fita i poder atorgar a les infermeres el rol que els pertoca dintre del sistema sanitari com a agents de salut, cal donar resposta a una reclamació que ve de fa molts anys. Aquesta és la regulació de les seves competències.
Quin és el problema de no regular les seves competències?
Doncs que la gran tasca que desenvolupen es passa per alt encara amb massa freqüència, qualificant-la que “les infermeres fan la seva feina”, i el que molts no reconeixen –incloses les pròpies infermeres– és la inestimable contribució al desenvolupament i la salut sostenibles que tals iniciatives, compromisos i experiència representen per al bé comú del nostre país.
Les competències representen el reconeixement dels coneixements adquirits, les actituds i habilitats per desenvolupar el rol propi dintre de l’exercici professional i que cal explicar a la societat pel gran valor que representa, ja que aquests coneixements, actituds i habilitats poden ser desenvolupats a molts nivells d’atenció. Actualment, la definició de les competències i funcions específiques de la infermeria no estan reflectides en cap document o proposta. En alguns països europeus, on la presència de la infermeria és fonamental, sí apareixen les funcions i competències legislades, reconeixent el seu rol autònom, ja no sols dintre del sistema de salut, sinó de tota la societat.
La Dra. Judith Shamian, presidenta del CIE diu que “invertir en la professió d’infermeria és essencial per al creixement econòmic i l’assoliment de l’atenció universal a la salut”, i en un moment d’insostenibilitat del sistema sanitari, la infermeria es converteix en un actor clau per donar resposta als reptes que presenta la societat.
  • #5 ruth
    (16/05/17 14:55)

    I voste, que diu que?au vaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    Respondre
  • #4 ciutadana
    (15/05/17 20:20)

    Ho sento , però vostè ha perdut tota autoritat moral per parlar de res, ni d' ètica ni de justicia!

    Respondre
  • #3 Marta
    (15/05/17 12:45)

    I parla vostè de la infermeria amb llenguatge sexista després de tantes reunions europees per la igualtat? Em temo que no va captar ni el fons ni la forma, llàstima perquè ens ha sortit car enviar-la cada cop.

    Respondre
  • #2 Jordi
    (15/05/17 12:28)

    Una funcionaria o neo-funcionaria més, fent política o de política. Hi ha gent, que té tots els defectes i aquest és el cas. Els polítics el que hauríeu de fer és treguer-nos del forat on ens heu ficat o simplement esfumar-vos i desaparèixer. La política a Andorra, hauria d'ésser altruista.

    Respondre
  • #1 Toni
    (15/05/17 08:55)

    Les infermeres la necessiten Sra. Bonet, deixi el consell i torni a la seva feina. No cal que treballi i presenti abans de marxar una llei reguladora de la seva professió, ja en tenim una. Crec que seria lleig que faci corporativisme, com els funcionaris que voten les lleis de funció pública, això haurien de ser incompatibilitats. 

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts