x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Benvingut Cehip

Conèixer-se com a Estat és bàsic
per governar bé i per votar bé
Actualitzada 06/05/2017 a les 06:49
Heus aquí tres notícies / informacions sobre casa nostra acompanyades de les seves fonts respectives. Una: “Andorra és [era, el 2009] el país amb l’esperança de vida més alta del món” (La Vanguardia, entre molts altres, any 2009). Dos: “La xifra d’aturats actual [301] és la més baixa des del 2007” (pràcticament tots els mitjans de comunicació del país, webs d’organismes públics, etc.). Tres: “El sostre de població assolit a Andorra és de 85.015 habitants [any 2010]; la població actual [2016] és de 78.264 habitants” (lloc web del departament d’Estadística del Govern). Pregunta –amb trampa, aviso–: Quina d’aquestes tres informacions és falsa? Resposta: Tant se val què hàgiu respost, l’heu encertada, però us n’heu deixat un parell. Totes tres són falses. Parlar d’atur no té sentit, i agafar la referència dels inscrits al Servei d’Ocupació, tampoc. Per què? Perquè la nostra mesura estrella és expulsar els desocupats, perquè no registrem correctament aquestes sortides, perquè els incentius per inscriure’s a Ocupació són immensament inferiors als dels països de l’entorn, etc. Parlem d’atur perquè els veïns parlen d’atur, però nosaltres no tenim cap indicador seriós per referir-nos-hi. 85.015, d’altra banda, era una xifra infladíssima per uns comuns tramposos que mantenien cens inflats per garantir-se unes transferències més quantioses i que, de passada, ens feia passar, erròniament –i provisional–, pels supercampions de la longevitat...
En fi, sovint es fa difícil refiar-se d’un Estat que ni tan sols sap –centenar amunt, centenar avall— quants som. Conèixer-se –estudiar-se– és fonamental per governar bé, per prendre bones decisions, per dissenyar unes bones polítiques públiques i, des de l’òptica dels ciutadans, per triar millor en mans de qui confiem el país. Per això, i perquè l’aposta per aquest autoconeixement no és gaire habitual a casa nostra, l’ampliació de l’Institut d’Estudis Andor­rans amb el nou Centre d’Estudis Històrics i Polítics és una enorme notícia, de les que passaran desapercebudes potser, però d’aquelles estructures d’Estat (que dirien aquells) que estan inevitablement destinades a fer país.
Etiquetes
  • #1 Jordi
    (07/05/17 11:26)

    Es preocupant que en un país petit com el nostre amb la saturació de comuns, Ministeris, Departaments, IEA, no sigui capaços de controlar els aspectes citats (esperança de vida, aturats, població). Tots sabem que aquestes informacions són falses i el pitjor, l'Administració ho sap. Les males praxis (tema població, per les transferències) són evidents i manifestes. Deixaran que un CEHIP vagi contra informacions aportades pels Govers i els propis Comuns? Tindrà aquesta independència quan DA treu pit (facebook, diari, etc.) d'aquestes notícies falses? Ho dubto.Li diem a la ciutadania que els comuns i Govern són incapaços (o no volen) de tenir una gestió rigorosa per controlar tot això i que a sobre, muntaran una altre estructura d'estat. No fan la feina que toca i a sobre més despesa pública. Com a mínim espero que no es contractin Caps d'Àrea, Departament, amb els sous corresponents i s'optimitzin recursos. Per això serveix l'augment de la pressió fiscal? Lamentable.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts