Foc i lloc

Un Govern a contracorrent

La política de residus de DA va a l’inrevés que la dels països de l’entorn

Creat:

Actualitzat:

Primera dada: el 2015 es van importar un total de 63,66 milions de bosses de plàstic, en comparació a les 47,8 de l’any anterior.

Segona dada, també del 2015. El percentatge de reciclatge de vidre va ser del 63,4%, més de sis punts per sota del 2012.

Tercera dada: el reciclatge de paper i cartró, també el 2015, va ser del 52,2%. El 2012 era del 66%!!!

Són només tres dades però que evidencien de forma clara que la gestió de residus amb el Govern de DA està sent simplement catastròfica. Anem en la direcció contrària a la de la resta de països de l’entorn quan, en canvi, ens tocaria ser capdavanters com a país de muntanya i on la natura, sigui a l’hivern o a l’estiu, és un dels nostres grans potencials turístics. També cal tenir en compte que la gestió del residu és en si mateix un cost per al conjunt de les administracions i per tant per a tots nosaltres.

Amb aquest Govern, el foment del reciclatge i una política sostenible de la gestió de residus han passat a ser secundaris. Els objectius, que fins al 2011 sempre havien estat ambiciosos, s’han relaxat de forma clara i les campanyes de sensibilització vers la població brillen per la seva absència. El resultat: menys reciclatge i més generació de brossa per “alimentar” el forn incinerador de la Comella.

Fa la sensació que l’autèntica voluntat és tenir, justament, més residus per poder fer que el forn assoleixi les tones de brossa necessàries per a un funcionament adequat recorrent-ne a més si no s’assoleix el volum de tones necessari a la importació de més tones de residus.

I això sense tenir encara cap estudi ni informe exhaustiu i creïble del que pot suposar per al medi ambient i per a la salut dels nostres ciutadans que aquest forn estigui funcionant a tota marxa cada dia de l’any. La instal·lació, cal recordar, està situada just a sobre del nucli habitat més important del Principat i per on dia a dia es mou la major part de la població.

I el pitjor de tot plegat és que, lluny de fer autocrítica, aquest executiu encara es mostra orgullós de la feina suposadament feta i vol continuar en aquesta línia. Queda bastant clar que, si no hi ha un canvi a Govern, es mantindrà aquesta política nefasta tant per al medi com per a les persones.

tracking