La tribuna

Qui és Rufus Wainwright?

Un cantant i compositor com ho va ser el seu sogre, Leonard Cohen

Creat:

Actualitzat:

Un diumenge 22 de juliol de 1973 naixia a l’Estat de Nova York un nen fill de cantants cridat a ser un artista de culte. El seu nom, Rufus Wainwright, un músic complet i transversal que conrea des de l’òpera al pop i que el divendres 12 de maig trepitjarà l’escenari del Centre de Congressos per cantar acompanyant-se al piano i a la guitar­ra com a cloenda de la 23a edició de la Temporada de Música i Dansa d’Andorra la Vella MoraBanc.

Wainwright és un artista que allà on actua aixeca passions i exhaureix les entrades des del primer dia que s’anuncia el seu concert, sigui quin sigui l’aforament. Aquest cantautor –per etiquetar-lo d’alguna manera– recordem que va ser gendre d’una de les llegendes del segle XX i part del XXI: Leonard Cohen, tristament desaparegut fa només mig any. No és d’estranyar i fàcil d’entendre que a Rufus se li demani sempre que canti Hallelujah una de les cançons fetitxes de l’icònic cantant i compositor canadenc. Amb la filla de l’ídol Cohen, Rufus va tenir-hi una nena, Katherine, que ara té sis anys.

Avui per avui no és senzill destacar en el món de la música atesa la proliferació d’estrelles que centellegen en el firmament musical en qualsevol gènere o estil. Tot i que molts poden ser catapultats per enginyoses i seductores campanyes de màrqueting, el talent indiscutible de Rufus s’ha col·locat per mèrits propis en un lloc preferent en el parnàs dels elegits.

A banda de la seva faceta de cantant, Rufus Wainwright és un artista inquiet amant de l’òpera, un univers on es troba absolutament identificat. En més d’una ocasió ha confessat que un cop hagi guanyat diners suficients cantant pop, vol retirar-se per dedicar-se exclusivament a compondre òpera; malgrat tot, penso que li costarà prendre aquesta decisió perquè els seus incondicionals no el deixaran marxar dels escenaris.

A propòsit de l’òpera, em consta que Wainwright és un devot admirador de la gran soprano catalana Victoria de los Ángeles morta fa 12 anys; una prova d’això que dic és que el propi Rufus va dedicar la seva recent actuació a Sant Cugat del Vallès a la prodigiosa soprano que havia viscut a la localitat vallesana i on havia inaugurat el seu magnífic auditori a tocar de l’escola de música que porta el seu nom.

Recitals a part, Rufus ha col- la­borat també en bandes sonores de pel·lícules de gran èxit i taquillatge: L’Aviador, El diari de Bridget Jones, Moulin Rouge o Brokeback Mountain, entre altres. En una paraula: un autèntic i polièdric fenomen musical que ocasionalment també ha fet de model publicitari.

tracking