Creat:

Actualitzat:

Personalment els he d’agrair aquesta proposta, ja que ens permetrà debatre sobre un tema d’importància transcendental, no solament des de la visió de la sanitat pública, sinó també sobre el model, sostenibilitat i mante- niment de la qualitat assistencial, i sense deixar de tenir present que certes veus indiquen un esgotament del sistema sanitari públic. El nostre sistema de salut s’enfronta a les mateixes tensions pròpies dels models públics d’ar­reu i que ens han provocat un creixement de la despesa sanitària insostenible.

Podrem plantejar les deficiències, disfuncions o problemes de fons que cadascú pot creure que existeixen i quines mesures caldria incorporar per assegurar la sostenibilitat sense retallar i recordant que cal fer front als reptes de forma urgent per evitar que el nostre sistema sanitari surti de la deriva en la qual es troba fa temps.

Des de fa molts anys s’han fet molts diagnòstics correctes que segueixen sent vigents a l’actualitat, i al mateix temps s’han plantejat mesures de forma reiterada sense que pràcticament cap hagi estat materialitzada.

Hi ha diverses raons per les quals gairebé res s’ha reformat, i aquesta inacció ha provocat que continuem vivint amb un sistema sanitari amb les seves virtuts i els seus defectes, però que el pas del temps ha reforçat més els defectes que les virtuts convertint-los en problemes molt greus. Aquests problemes, alguns considerats com a molt greus, han provocat una despesa sanitària que creix de forma exponencial, i que cap de les tímides mesures aplicades l’han fet disminuir.

Ens caldrà reflexionar sobre quin han estat l’origen dels problemes: estructural, de funcionament o de model de finançament.

Personalment espero molt d’aquest debat, i espero que les propostes que es puguin plantejar siguin realistes i orientades a buscar solucions.

Com he dit anteriorment, aquest debat ens permetrà iniciar i desenvolupar un procés de reflexió i potser, o això espero, començar a buscar el consens necessari entre tots amb la vocació d’arribar a solucions pràctiques que ens asseguri a tots disposar d’un sistema sanitari sostenible sense renunciar a cap dels seus principis, ni evidentment, a la qualitat.

tracking