Creat:

Actualitzat:

Infraccions tributàries i delicte fiscal. Quina és la diferència? El delicte fiscal i la infracció tributària són dos termes que fàcilment podríem confondre i més encara en un país amb tanta poca tradició fiscal com el nostre. Per aquest motiu i tenint en compte que el passat 8 de març del 2017 és va publicar al Butlletí del Consell General el projecte de llei qualificada de modificació del Codi penal, considero que hem d’estar ben informats sobre l’abast i les conseqüències de cometre un o altre error.

El delicte fiscal pot comportar penes de presó, mentre que la infracció tributària és una infracció administrativa que en alguns casos pot comportar una sanció. Per infracció tributària s’entén tota acció voluntària i intencionada que es tipifica i sanciona per llei, és a dir, que és recollida com una falta en la mateixa norma. Aquestes es poden classificar com a infraccions simples o infraccions per defraudació, amb les cor­responents sancions segons la seva classificació i que poden anar des de multes de 150 euros fins a un 150% de la quota defraudada.

El delicte fiscal (un cop aprovat el projecte de llei) serà aquell delicte consistent a defraudar a l’administració per un import superior als 50.000 o 150.000 euros en cas de delicte fiscal agreujat. S’entén que defrauda qui omet els ingressos tributaris i deixa d’ingressar la quota corresponent. Normalment, l’incompliment de les obligacions fiscals és una infracció administrativa que s’hauria de sancionar com una multa. Tot i això, l’incompliment fiscal greu, com seria el que supera els imports abans esmentats, es consideraria delicte i no infracció. En aquests casos seran els batlles encarregats dels temes penals els que jutjaran i condemnaran aquests casos.

Per tot això considero imprescindible saber la diferència entre delicte fiscal i infracció tributària, ja que les conseqüències per cometre un o l’altre són molt diferents entre si.

*Vladimir Fernández, soci Crowe Horwarth

tracking