Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

La deriva de la política Liberal

Actualitzada 03/04/2017 a les 06:38
    Meritxell Palmitjavila
Aquesta darrera setmana hem tornat a tenir un episodi mogut a les xarxes i als mitjans de comunicació per part de Liberals d’Andorra, que comencen a preocupar seriosament. En aquesta ocasió, la motivació ha estat per la feina de caràcter personal duta a terme per part del cònsol d’Encamp. La qüestió en concret, al meu entendre, tant se val. Allò que em preocupa de debò és la deriva que està agafant la manera de fer política a Andorra. Una deriva promoguda especialment per aquesta nova manera de fer per part de Liberals d’Andorra –i no em direu que no és paradoxal– quan són precisament ells els que més haurien de mirar-se el melic, ser molt més honestos, escrupulosos i coherents amb els seus propis propòsits.
Em preocupa llegir als diaris que denunciïn que el cònsol faci feines laborals durant la jornada laboral i, automàticament, em pregunto: quina és la jornada laboral d’un cònsol? És que comença un dia i a una hora concreta i acaba en un dia i hora concreta? És que pretenem assimilar la funció d’un cònsol a la d’un funcionari o un assalariat? En aquesta mateixa línia, voldria pensar que, per coherència, els altres consellers i conselleres que no estan a ple temps també han renunciat a la meitat del seu sou a l’empresa on treballen. Aquest, ara mateix, no és el motiu del meu article, però sí que demanaria més coherència, i molta menys demagògia, amb els propòsits dels membres de l’oposició. Ja n’hi prou de tanta hipocresia!
A Andorra, la feina compaginada de funció de conseller o cònsol amb empresari o assalariat és sabut que és totalment legal, tot i que podríem opinar sobre si és estètic i/o ètic, dos conceptes no renyits, però, amb la legalitat.
Aquesta manera de fer política a Andorra és la que permet a qualsevol andorrà tenir el privilegi i l’oportunitat d’implicar-se, temporalment, en la gestió i el procés de presa de decisions sobre els afers públics. És un honor per a la persona electa, però també per a la política, ja que aquesta es pot nodrir d’una gran diversitat de perfils de persones, de millor sentit comú i de més proximitat amb el poble.
Aquestes denúncies promogudes contínuament des de Liberals d’Andorra ens condueixen al meu entendre, a tres derives perilloses per a la política nacional. D’una banda, acabar amb aquest gran privilegi que tenim els ciutadans andorrans de participar activament en la vida política del país, portant l’exercici de la mateixa cap a la professionalització i limitant la possibilitat de fer política a aquells andorrans que, o bé siguin funcionaris i puguin renunciar temporalment a la seva plaça, o bé a jubilats, si ens continuem regint per les lleis actuals.
No m’agrada, ni tampoc comparteixo, el concepte que fer política és com fer teatre, tal com sovint li sentim assegurar al Sr. Ferran Costa, excusant-se darrere aquesta afirmació per jugar a dues bandes. Això ens porta cap a un altre escenari perillós, que és el de relegar el paper dels consellers i conselleres en un de similar al programa vulgar i de xafarderia que es transmet a un mitjà de comunicació espanyol –al qual no citaré per evitar fer-li publicitat– i que només es dedica a destruir i a calumniar les persones.
Tinc, igualment, la impressió que estem important a casa nostra la manera de fer política del nostre veí del sud, que tampoc comparteixo ni desitjo per a Andorra però que tot apunta que agrada molt a les files liberals.
M’agrada pensar i defensar que a Andorra tenim els nostres trets diferencials i aquesta manera nostra de fer fer política que ens han llegat els nostres avantpassats n’és una que m’agradaria i voldria conservar.
Voldria aclarir que aquesta reflexió és a títol personal i vull convidar tots els andorrans a fer-la i a pensar cap on volem conduir la manera de fer política a casa nostra i, en definitiva, on volem anar a parar.
Etiquetes
  • #17 Alex
    (04/04/17 08:59)

    En serio???El meu pare te un dit, i que quedi clar que no li vull faltar al respecte, però diu així “más vale parecer tonto que abrir la boca y demostrarlo”Segons el meu entendre un bon polític te que saber escoltar i analitzar, per després contestar amb arguments correctes. Aquí lo que veig es el típic enrabiada de nen petit saltant a la defensiva sense cap criteri.Defensa una cosa que sincerament no te ni cap ni peus. Si tothom treballéssim a la feina on estem contractats per altres llocs de treball cobrant dos sous no se com aniria aquest mon (jo no hi veig cap lògica això)Critica molt als lliberals i al Sr. Ferran Costa, però al meu entendre si hi haguessin més polítics i persones com ell, el país no aniria com va.

    Respondre
  • #16 Ramon
    (03/04/17 22:05)

  • #15 Mediocritat absoluta
    (03/04/17 18:35)

    Quan s'intenta justificar allò que tothom condemna es cau en la mediocritat més absoluta. Amb consellers com vostè, Ballestà, Justo, Missé i Riberaygua s'està deixant en evidència la gran mediocritat del grup parlamentari de DA. Reflexionin una mica i escoltin el poble!

    Respondre
  • #14 Ho diu de debo?
    (03/04/17 16:26)

    Aquesta senyora realment es creu lo que ha escrit? Qui porta el pais a la deriva es DA i els lacayos com ella, que no saben veure quina es la realitat. Sort que com a minim l'oposicio ho denuncien sino aixo seria una "merienda de negros" com es diu vulgarment. Es molt fort que una senyora que diu aquestes coses estigui representada en una majoria en el parlament. Estem venuts. Eleccions ya pel be del pais!

    Respondre
  • #13 Pepito
    (03/04/17 14:42)

    Jo no sóc lliberal i no obstant també em preocupa l'actuació de certs polítics de DA darrerament. Si bé és cert que aquest sistema permet a tothom qui ho vulgui implicar-se en la vida política del país també crec que a alguns se'ls veu una mica massa el llautó i sembla que només vulguin fer-se un sobre sou i omplir-se les butxaques sense renunciar a cap privilegi. I això de ben segur no té res a veure amb el que feien els nostres avant-passats...

    Respondre
  • #12 Pues No
    (03/04/17 14:25)

    No es normal cobra un sou as de Consol major i Duran les hores de feina de la casa comuna baixis a fer topografia...Ens em tornat Locos o que sigui del DA o PS o cal pija.. dedicació exclusiva ..Etica  que no cobra una nòmina  i doble al desembre i encara ser l ha volia pujar ...quins Nazos..

    Respondre
  • #11 Decepcionat
    (03/04/17 13:34)

    La Sra. Palmitjavila la tenia per persona equilibrada i gens excessiva. El seu escrit el podria titular "mater et magistra". La consellera pretén donar lliçons als plebeus obviant que feina, molta feina a casa seva. (entenent casa seva per DA)

    Respondre
  • #10 Can Dilluns
    (03/04/17 12:58)

    És un honor per a la persona electa, però també per a la política, ja que aquesta es pot nodrir d'una gran diversitat de perfils de persones, de millor sentit comú i de més proximitat amb el poble. - què diu ara!!!!!!!!!!Senyora ho ha pensat bé?Necessitem potser no tants perfils i si responsabilitat de totes les accions politiques.Com a ciutadà llegir aquest escrit ho trobo esperpèntic.

    Respondre
  • #9 M.N
    (03/04/17 11:14)

    Què volen els de DA que els mitjans de comunicació no es manifestin quan el seu partit fa actuacions gens coherents? i sí per la resta. Senyora, estem en democracia i la llibertat d'expresió ha de posar en evidència tot allò que a ulls veients no sigui transparent. Sap què vol dir transparència? ho dubto, sinó no s'hagués atrevit a fer l'article d'opinó. Ah! els veins del sud i també del nord, en política, no són un exemple a seguir però tenen els dallonses de destapar i mostrar al ciutadà la corrupció existent.

    Respondre
  • #8 David
    (03/04/17 09:43)

    Senyora no digui mes rucades , que el poble ja està cansat de tots vosaltres!!!!Que l'ha trucat el Martí

    Respondre
Veure’n més
17
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts