Creat:

Actualitzat:

Aquests dies he llegit valoracions i opinions diverses sorgides arran del discurs que el síndic general, Vicenç Mateu, va fer amb motiu del Dia de la Constitució. Interpretacions al marge, més o menys interessades en funció dels principis i maneres de fer de cada casa, crec que és just ressaltar aspectes que, amb molt encert, el síndic va posar damunt la taula.

És bo que les paraules dels altres ens facin reflexionar i mirar el pas del temps des d’una altra perspectiva que sovint perdem amb el dia a dia. I crec que aquest és l’exercici que el síndic ens ha ajudat a fer amb les seves paraules.

La capacitat de perspectiva i de reflexió ens aporta una dosi d’equilibri, concepte central, al meu entendre, del missatge institucional d’enguany, que ha estat, és i serà fonamental tant per a l’evolució interna del país com per al seu encaix a Europa i el món.

L’equilibri ens ha permès portar el país fins on és ara. Hem estat equilibrats, prudents i realistes, conscients de tot el bo i dolent que implica ser un Estat petit. Ara és el moment de demostrar que sabem d’on venim i cap on volem anar. Andorra pot aportar arreu, les virtuts de ser un Estat petit que evoluciona comptant amb la seva història i la seva gent. Un país d’acollida, que ha sabut sumar valors per crear una societat cohesionada, solidària, optimista i forta. Aquest tret ens ha permès defensar la nostra posició amb fortalesa i determinació davant de situacions complexes, tot i forjar relacions de confiança amb el nostre entorn.

Hem de vetllar per mantenir aquest tarannà i hem de veure clar que només des de l’objectiu comú és possible aconseguir el millor per a Andorra. En aquests moments se’ns planteja el repte d’aconseguir el millor encaix amb Europa, una oportunitat per reforçar l’andor­ranitat davant del món.

L’equilibri ens ha de servir per ponderar, en aquests moments, en quin tipus de societat ens volem convertir.

Utilitzem la perspectiva de la història per reconèixer que les nostres millors èpoques han vingut quan hem mirat cap a fora, cap a l’obertura, i que serà aquesta la que ens continuarà generant les oportunitats del futur.

tracking