La tribuna

Suport internacional a les transformacions

Fitch ha reconegut els avenços donats pel sistema financer en el seu camí cap a la transparència

Creat:

Actualitzat:

L’agència de qualificació Fitch Ratings ha mantingut la valoració de país BBB que ja havia atorgat a Andorra en la seva tercera avaluació, però ha millorat la perspectiva, que ha passat d’estable a positiva. El ràting a curt termini es manté en F3.

Amb aquesta avaluació, Fitch ha reconegut els avenços donats pel sistema financer en el seu camí cap a la transparència, particularment en la seva alineació amb l’acord d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal signat entre el Principat d’Andorra i la UE i l’adopció de la normativa comptable europea (IFRS). Aquests dos acords representen un gran repte i una gran oportunitat per a les entitats bancàries. Mitjançant aquesta homologació normativa, els bancs del país passen a competir amb les altres places financeres en igualtat de condicions sense deixar de banda els seus avantatges competitius fruit de l’experiència, la professionalitat i qualitat de les entitats i els seus professionals a més de les elevades ràtios de solvència i liquiditat amb les quals compta la plaça andorrana. L’agència de qualificació americana també ha valorat de manera positiva la superació de la crisi sectorial sorgida fa un temps, destacant les fortaleses del sistema financer i la seva capacitat d’adaptació.

En un àmbit més general, Fitch Ratings també ha tingut en compte l’estabilitat política andorrana com a factor determinant en la millora de la perspectiva de la qualificació a llarg termini. També han influït els bons resultats macroeconòmics d’Andorra destacant el baix endeutament del país (40,5% del PIB) i la seva tendència a la baixa els pròxims anys, així com una estabilitat en el superàvit d’Andorra (2,5% del PIB el 2016 i previsió del 2,3% el 2018). En aquest context, l’agència també assenyala l’augment inesperat d’ingressos provinents del sistema impositiu del país i el superàvit en els pressupostos dels comuns.

La millora de la qualificació creditícia d’Andorra com a país és una mostra del suport internacional a la feina feta tant per les autoritats andorranes com pel sector financer, i de la idoneïtat del camí emprès per la indústria financera cap a la transparència.

*Esther Puigcercós és directora general de l’ABA

tracking