Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Sostenibilitat energètica

Actualitzada 07/03/2017 a les 06:38
El 23 de febrer passat es va inaugurar oficialment la planta de cogeneració de Soldeu. Una planta que va iniciar el seu funcionament el passat mes de desembre i que ja dona servei al 70% dels seus clients potencials. La posada en marxa d’aquesta planta suposa un pas decisiu de cara al desenvolupament d’un model energètic sostenible per al nostre país i pel qual apostem fermament.
Aquest model, fruit del treball fet amb tots els sectors implicats, queda recollit en el Llibre Blanc de l’Energia del 2012 que estableix el conjunt d’accions i prioritats per tal de tirar endavant una aposta que busca una major optimització del consum d’energia, una major diversificació de les seves fonts, un major protagonisme de les fonts renovables i la reducció de la dependència exterior, que actualment se situa en el 85%.
La planta de cogeneració utilitza com a combustible el gas natural, una font molt més neta i eficient, per a la generació d’energia tèrmica per proveir aigua calenta i calefacció als grans consumidors (hotels) de la zona de Soldeu i Incles, que l’ús majoritari actual del gasoil. Aquest model centralitzat de generació de calor és molt més eficient que l’ús de calderes individuals, a banda de ser molt més segur, i evita també possibles fuites de gasoil al medi, cosa que es tradueix en un estalvi per als seus usuaris, ja que no s’han d’encarregar d’aquests manteniments. L’altre gran avantatge és que alhora que genera calor, també genera energia elèctrica que s’introdueix a la xarxa per abastir la població. Màxima eficiència.
La posada en marxa d’aquesta planta és una primera pedra d’aquesta gran aposta i situa FEDA com a motor per liderar el canvi de model energètic del nostre país, canvi que ha de comptar també amb la participació del sector privat per poder assolir tots els objectius marcats. Un canvi de model que també es veu acompanyat per la recent apertura d’una minicentral hidroelèctrica a Arcalís a la qual, en breu, seguiran altres arreu del nostre país, i per l’aposta valenta i decidida tant amb el pla Renova per a l’eficiència energètica dels edificis, com el pla Engega de foment del vehicle elèctric, plans que any rere any han anat augmentant la seva dotació pressupostària i que aquest any 2017 no és una excepció.
  • #3 Julia
    (07/03/17 23:34)

    Em sembla molt be, deixem de banda l'aparcament d'Aixovall, ampliem i millorem el transport públic escolar i la hora d'aparcament a tot el país a 12€, i la benzina a 6 € el litre. Espero defensi aquesta Ponència al CG en la propera sessió.

    Respondre
  • #2 Van Buuren
    (07/03/17 16:19)

    Queda clar, claret i claríssim que de sostenibilitat res .... que funciona amb gas, i ... d'on surt el gàs ...? Fins on jo sé de procediments NO ecològics i respectuosos amb el medi ambient, i per sobre el preu del gas és pura especulació que al final la paguem tots en forma de impuestos.Pero la semàntica de la premsa està al servei de les grans empreses, venent el que no és.

    Respondre
  • #1 armin
    (07/03/17 10:52)

    sostenible una planta de cogeneració quan el gas arriba per camions passant per ciutats i fent mils de quilometres ????? i perquè hi ha diposits de gasoil en aquesta mateixa planta ? les calderes instal·lades funcionen amb els dos sistemes gas i gasoil. per que ? i quan es parla de sostenibilitat el primer que es te que mirar es el rendiment , i tothom sap que les centrals de cogeneració aquest es baix. arreu cada vegada es fan menys centrals de aquest tipus. a nivell seguretat com voste diu , el gas em sembla mes perillos que el gasoil. bravo per les centrals hidroelèctriques.

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts