Foc i lloc

Confiança

És un símptoma clar que la confiança ha tornat en la mentalitat col·lectiva

Creat:

Actualitzat:

En relació als indicadors econòmics del 2016 recentment presentats, crec que és important fugir dels titulars més o menys cridaners que s’han pogut generar, per una banda, o de la negació sistemàtica que se’n fa, des de l’altra.

Primer de tot, cal reafirmar que tenir uns bons indicadors econòmics (els millors dels darrers anys en aquest cas) no vol dir de cap manera que no hi hagi persones, empreses o institucions que ho estiguin passant malament. N’hi ha, i crec que tots en som conscients i cal dedicar els esforços necessaris per poder donar-los una solució.

És més, ens n’hauríem d’alegrar tots, ja que una millora en l’economia es tradueix a poder generar més i millors oportunitats per als qui ho passen més malament, ja que podrem dedicar més recursos a millorar les seves perspec- tives.

Ara bé, això no és raó per desacreditar aquests indicadors. Si són un bon reflex quan dibuixen una situació negativa com hem tingut, també ho deuen ser quan la que dibuixen és força més positiva.

El més important és veure allò que reflecteixen aquests indicadors. A part del seu valor numèric, que és important, el que té més valor és poder observar-ne la tendència i el perquè. En aquest sentit, el més important d’aquests indicadors és la consolidació de la seva tendència positiva. El fet de tenir durant tres anys consecutius la majoria d’aquests valors en positiu és un símptoma clar de la consolidació d’una recuperació que ja surt d’una situació merament puntual i circumstancial. Una consolidació que ha superat entrebancs grans durant el camí. Aquesta consolidació fa que les persones, les empreses i les institucions mirin el futur amb confiança.

Que els darrers indicadors, tant d’importacions, exportacions, compra de vehicles, gent al servei d’ocupació, afiliats a la Seguretat Social, massa salarial, creació neta de negocis, etc..., siguin en valor numèric els més positius dels darrers anys, és un símptoma clar que la confiança ha tornat a la mentalitat col·lectiva en tots els nivells, i aquesta confiança és el símptoma més clar de la consolidació d’un projecte. Un projecte en el qual portem treballant 6 anys. També és, però, aquell actiu més important que hem de conservar, i aquest ha de ser l’objectiu final de la nostra acció.

tracking