Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Trump i l'efecte Dunning-Kruger

L’insospitat vessant científic de les últimes presidencials americanes
Actualitzada 24/01/2017 a les 21:48
L’elecció del Donald Trump per dirigir la potent Amèrica té uns efectes força sorprenents que, per cert, ningú havia anticipat. Entre altres, en l’àmbit científic, a més evidentment del polític o del diplomàtic. Així, l’arribada de l’empresari de Nova York a la Casa Blanca ha portat diversos mitjans a treure de les seves hemeroteques un estudi científic dut a terme l’any 1999 a la reputada Universitat Cornell. Inspirat per uns fets reals i divertits, l’atracament d’un banc per un delinqüent poc intel·ligent que s’havia cobert la cara de suc de llimona, ingredient principal de la tinta invisible, pensant que així les càmeres de vigilància no el podrien gravar, els psicòlegs Dunning i Kruger van idear una experiència destinada a determinar la facultat que pot tenir cada un de valo- rar les seves limitacions intel·lectuals i doncs a tenir consciència de les seves habilitats. A tal efecte, van sol·licitar un grup de persones a les quals se’ls va proposar respondre diversos exercicis en diferents àmbits: el sentit de l’humor, el raonament lògic i la gramàtica. Després de contestar, cadascun havia d’autoavaluar la seva prestació. El resultat obtingut ha estat unívoc, en el sentit que els incompetents sobreestimaven la seva capacitat de complir amb la tasca encarregada, mentre que els més dotats presentaven certa tendència a infravalorar-se. L’experiència es va complementar demanant als participants de valorar els exercicis que havien dut a terme els altres. El resultat també va ser unívoc. Els millors es van adonar que eren millors del que pensaven, mentre que els incompetents no van ser capaços de reconèixer la vàlua dels altres. Així, segons aquests professors, es ca-racteritza objectivament la confiança que poden tenir en ells mateixos els menys dotats, qualitat o defecte (?) que no els permet adonar-se de les seves limitacions reals.

Dit això, ens podem inter­rogar sobre la relació entre aquest estudi de l’any 1999, la seva publicació en el moment actual i l’arribada al poder del Donald Trump. Certament, alguns hauran endevinat la resposta i els altres es poden inquietar en quin dels dos sub-grups els haurien classificat els professors Dunning i Kruger.
 
  • #2 Bravo
    (25/01/17 09:50)

    Gran article

    Respondre
  • #1 JOSEP CARGOL
    (25/01/17 07:06)

    Faria be l'autor d'aquest panflet en veure la viga en l'ull propi i no tant la palla en l'ull alié i pensar en quin dels dos grups dels que parla està ell. En tot cas es un insult al poble americà ja que el President Trump va guanyar democràticament les eleccions al seu pais i denota una enveja "admiració" del autor ja que les seves formes son similars a les del que critica però en tò baix.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts