punt de mira

De corrupció i drets humans

Han fet servir la nena de Fígols de reclam per encantar i per ensarronar

Jordi Pasques

Creat:

Actualitzat:

Se celebra avui el Dia Internacional dels Drets Humans. Una bona ocasió per deixar espai per a una tribuna que ens en parli i fer aquest article més curt de l’habitual. M’anirà bé per parlar de la lamentable notícia centrada en la història truculenta de la nena malalta que viu a Fígols, filla d’uns pares que, barruts i aprofitats, l’han fet servir de reclam per encantar, per ensarronar, per portar enganyats tota una colla de persones commogudes per les paraules d’un pare “encantador de serps”, com el defineixen vells coneguts seus. Amb els seus monòlegs el pare –la mare sempre ha aparegut amb posat esquerp i silenciosa com una gata maula– fa sis anys que, de primer a les Illes, on ha deixat rastre a Menorca, Mallorca i Eivissa, i de fa tres anys llargs a Fígols i més concretament a Organyà, ha muntat una martingala per procurar-se diners sense haver de doblegar l’esquena. “No sé com poden portar aquest ritme de vida, amb cotxes nous, tiberis, sortides i tot sense treballar” –se sentia en converses aquestes darreres setmanes per les cantonades d’Organyà– en tornar a engegar-se la maquinària per tal “d’ajudar la nena malalta, en perill de mort, i portar-la a operar a Houston, als Estats Units. Amb 130.000 euros fem”, deia el pare a televisions i ràdios.

Doncs resulta que ni operacions programades ni operacions fetes abans, només la confessió, si en podem dir confessió, en veure’s el pare descobert per una investigació periodística, d’haver portat la seva filla a curanderos. Com que els detalls i les fabuloses històries, que esdevenen mentides i enganys en fer-les servir com a motiu per demanar ajuda en forma de diners, són prou conegudes, només ens queda compadir-nos de la filla i dels centenars i centenars d’afectats que, més que pels diners aportats, se senten dolguts, molt dolguts i enfadats per haver actuat de bona fe davant una crida per una causa solidària que és pura corruptela.

Curiosament, ahir, 9 de desembre, era el Dia internacional contra la corrupció i també el Dia internacional de la ràdio i la televisió a favor de la infància. Al pare de la nena li devien xiular molt les orelles, detingut per la policia a la Seu. Malauradament, ho dubto.

tracking