Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

La imatge d'Andorra del segle XXI

Els andorrans hauríem de fer prova de força i unir-nos quan les causes ho requereixen
Actualitzada 06/12/2016 a les 21:44
    Meritxell Palmitjavila
Aquests darrers mesos hem pogut llegir multitud d’articles sobre la imatge o, més ben dit, la mala imatge d’Andorra. Una visió miop i distorsionada fomentada per diaris digitals espanyols amb informacions sense signar, i no per casualitat. Una imatge alimentada per uns interessos personals o institucionals amb l’única finalitat de manipular i utilitzar Andorra per desacreditar-la, ja sigui a través d’atacs personals, ja sigui a través d’atacs a les institucions.

És trist i decebedor observar com persones que ocupen o han ocupat càrrecs públics cauen a les urpes d’aquests manipuladors per treure’n bàsicament un rèdit polític sense adonar-se que, alhora, ells mateixos també són promotors d’aquesta imatge. Uns es mouen per utilitzar-nos i manipular-nos i altres hi cauen amb les quatre potes. Els andor­rans hauríem de fer prova de força, ser intel·ligents i unir-nos quan les causes ho requereixen. Així ho he après dels meus avantpassats, però això semblen fets desconeguts a ulls d’alguns.

La imatge d’Andorra l’hem de defensar els andorrans, aquells que estimem el nostre país i creiem en ell.

La imatge de l’Andorra del segle XXI és positiva. S’estan fent molts esforços a nivell personal i ciutadà, des de les institucions públiques, però també des de les associacions, les federacions i les entitats privades per participar en aquesta transformació que ha de viure i que està vivint Andorra. No és l’únic procés de canvi que hem hagut de superar a Andorra. Ja el 1866, amb la nova reforma, i el 1993 amb la Constitució, Andorra va viure processos de canvi molt similars.

Avui també hi ha la voluntat i l’ambició d’arribar a tenir un país capdavanter. Una voluntat que es tradueix, com sempre han fet els andorrans, en un treball constant al llarg del temps bo i encarant les reformes i canvis amb confiança, coratge, transparència, prudència i responsabilitat. Alguns d’aquests canvis impliquen flanquejar i superar límits que fins ara crèiem inalterables. Abordar aquests nous reptes ens posa davant d’un context de canvi que genera pors, dubtes i inseguretats. Tenir por o sentir-se insegur és un sentiment responsable, una reacció lògica i natural: però no seria ni responsable ni racional deixar que la por al canvi ens paralitzés. Perquè canviar és evolucionar.

El món canvia i Andorra no se’n pot quedar al marge. El nostre govern està fent braços i mànigues perquè així sigui.

Estem traçant el camí cap a l’obertura a Europa i al món. Una obertura que s’ha de fer des de la reflexió i la prudència, però que és inajornable.

Estem traçant el camí cap a una oferta turística regulada, que ha de donar la millor qualitat de servei als turistes que ens visiten i oferir-los un diferencial en el comerç.

Estem traçant un camí cap a la millora dels nostres comportaments, per contribuir a fer un país més sostenible i més respectuós amb el medi ambient. Estem traçant un camí per garantir una gestió del territori justa, eficient i alhora respectuosa amb la seva història.

Un procés de canvi que ens obliga a fer un exercici d’ambició, de creativitat, de gestió, de planificació i de coordinació. Tenim un gran potencial patrimonial i un gran potencial humà, el capital i les eines: per tant, ho podem fer.

Les línies estan traçades. Ens queda molt per fer, però sabem cap on anar i com avançar.

Ara ens cal mantenir ferms la determinació i el coratge per seguir treballant, aconseguir els objectius i no deixar que la por ens venci.

Parar no és una opció.

*Meritxell Palmitjavila és consellera general de Demòcrates per Andorra








 
Etiquetes
  • #2 venga va
    (07/12/16 18:38)

    s'ha oblidat de mencionar que l'actual cap de Govern va fer campanya en contra de la Constitucio. i encara preteneu donar lliçons?

    Respondre
  • #1 Pau
    (07/12/16 12:16)

    Si la reforma que inspira els de DA és la de 1866 estem apanyats!! Al segle dinou, en la dècada dels 60, els països europeus sota l'impuls de les classes populars donaven uns passos de gegant cap al progres amb la conquista de drets i llibertats polítiques, millores socials i econòmiques i culturals: unificació d'Itàlia, revolució espanyola de 1868, Commune de Paris….. Mentre a Andorra les classes benestants feien una petita reforma per a consolidar el seu domini. El fracàs de la nova reforma és ben patent en els anys següents “Qüestió d'Andorra”, revolució de 1881, crisi dels casinos i altres concessions. Això a nivell polític, perquè a nivell econòmic van tancar les industries artesanals, amb la consegüent emigració, penúries, pobresa....

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts