Foc i lloc

Per què toca parlar de la doble nacionalitat

Abans de dir que no, DA, SDP i Liberals han de jurar que cap alt càrrec seu en té

Creat:

Actualitzat:

El món actual no és el dels anys 90, ni tan sols el de la dècada del 2000 al 2010. Avui vivim dins d’una globalització extrema, on les persones amb consciència d’aquest fet són les que més possibilitats tenen de desenvolupar-se. Per això sobta que quan s’obre el debat de la nacionalitat andor­rana, els conservadors sempre esgrimeixen el no-argument de l’ara no toca.

S’equivoquen. Ara, més que mai, és el moment de parlar-ne. Cal fer una reflexió important al voltant dels tres problemes que suposen les restriccions actuals que imposa la nostra regulació.

Primer, molts residents que compleixen les condicions per obtenir la nacionalitat, no la demanen. Una de les raons és la dificultat a renunciar al passaport d’origen. Això és un empobriment per a l’Estat a nivell econòmic, social i democràtic.

Però el que és important destacar és que els andorrans estem penalitzats fora de la nostra frontera. Hem sentit que l’acord d’associació que s’està negociant amb la Unió Europea solucionarà els problemes actuals. Res més lluny de la realitat. És un acord comercial. Mai s’equipararà la nacionalitat andorrana amb la d’un ciutadà de la UE a través d’aquest conveni. Per això, és el doble passaport el que ens obriria les portes de la UE i de tot el món.

Finalment, els avantatges de la doble nacionalitat els tenen clars aquells que, de manera il·legal, en tenen més d’una. Les persones que respectant la llei en disposen solament d’una, estan greument desfavorides respecte als que juguen a la picaresca.

La proposta del PS es basa a legalitzar la doble nacionalitat sempre que hi hagi un conveni bilateral amb l’altre país, i que únicament una d’elles sigui efectiva. Això no redueix el valor de la nacionalitat andorrana ni l’andor­ranitat dels que posseeixen el passaport del Principat. Simplement és una mirada adaptada als exigents nous temps.

Segons les declaracions que hem pogut sentir, ni Demòcrates per Andorra, ni Liberals d’Andorra, ni SDP estarien a favor de la doble nacionalitat. No volen participar d’un debat d’interès general indiscutible. En tot cas, abans de dir que no podrien començar perquè els seus càr­recs públics declaressin sota jurament que no disposen d’una altra nacionalitat.

tracking