Paraula i vida

Diumenge de la Paraula

Potser la coneixem poc, no hi dediquem prou temps a estudiar-la

Creat:

Actualitzat:

Del 21 al 26 de novembre s’ha celebrat una setmana d’animació bíblica per promoure la importància de la Paraula de Déu en la vida dels cristians. Han estat uns dies previs on la Paraula de Déu ha pres el protagonisme, fins arribar al dia d’avui, 27 de novembre, declarat com el Diumenge de la Paraula, per part dels bisbes de la Tarraconense, en escaure’s avui el primer diumenge d’Advent.

En començar un nou Any litúrgic també iniciem la lectura de l’Evangeli de la mà d’un evangelista diferent respecte al que ens ha acompanyat durant aquest darrer any litúrgic. Aquest nou any anirem llegint l’Evangeli de Sant Mateu.

En les nostres celebracions dominicals hi ha un temps privilegiat per proclamar, meditar i acollir aquesta Paraula de Déu. Enguany s’ha volgut posar en relleu aquest inici de la lectura de l’Evangeli amb un signe senzill realitzat a l’inici de la missa. El més significatiu d’aquest Diumenge de la Paraula no és haver començat la celebració amb una breu processó portant el nou leccionari, sinó el fet de subratllar com n’és de fonamental aquesta Paraula de Déu per a les comunitats cristianes i per a cadascun de nosaltres.

Sens dubte que el lloc privilegiat de l’escolta de la Paraula és la celebració de l’Eucaristia perquè és Déu mateix que s’adreça al seu poble reunit, però també sabem que no és l’únic moment on aquesta Paraula hi és present. La podem llegir i meditar en l’àmbit personal a l’església, a casa, a l’hospital, enmig de la natura i en situacions ben diverses. Hi ha qui es reuneix en grup perquè la vol conèixer més bé i la Paraula de Déu és explicada i comentada. Altres grups en fan una lectura més orant i segueixen els passos de l’anomenada lectio divina (lectura, meditació, oració i silenci contemplatiu del fragment bíblic).

La Paraula de Déu és ben present en el dia a dia de les nostres comunitats cristianes (en la catequesi, trobades, reunions...) però potser la coneixem poc, no hi dediquem prou temps a estudiar-la per poder-la interpretar bé.

Donar relleu a la importància de la Paraula de Déu en aquest diumenge és també una invitació a estimar-la, a llegir-la i a conèixer-la més perquè, en definitiva, com diu el salmista: “La vostra Paraula fa llum als meus passos, és la claror que m’il·lumina el camí” (Sl 119, 105).

tracking