Foc i Lloc

Els errors de DA en el 'cas Mateu'

Es parapeten darrere grans muralles esperant que passi el temporal

Creat:

Actualitzat:

Demòcrates per Andorra ha tornat a situar-se en un nou escàndol polític, i ja van massa vegades en aquest any i mig de legislatura. Aquests darrers dies s’ha tornat a constatar el tarannà d’un partit que està únicament a la defensiva, parapetat darrere unes grans muralles i esperant que acabin de passar els temporals.

I és que el cas Mateu ha servit per a tornar a mostrar unes maneres de fer polítiques mancades d’ètica i ancorades en el passat i que sortosament avui en dia la ciutadania comença a no tolerar.

El síndic general va reconèixer que el cas l’havia conegut durant l’estiu. I no va fer res. Altres membres destacats de DA també han admès tenir coneixement d’unes informacions que apuntaven que l’actuació de la consellera podria tenir indicis d’una presumpta il·legalitat. I no van fer res a banda d’intentar evitar la seva difusió pública. El partit només es va mobilitzar quan els mitjans van treure a la llum els detalls del cas, cometent diversos errors greus.

El primer va ser no haver tractat internament el tema durant l’estiu, és a dir, al seu moment, mantenint l’esperança que, com en altres ocasions, el tema quedés enter­rat. Però aquest no ha estat l’únic error greu, sinó que n’han anat encadenant un darrere l’altre.

Segon gran error: donar suport incondicional a l’exconsellera sense tenir tota la informació i repetir l’argument que els taronja repeteixen fins a la sacietat quan se senten acorralats: l’oposició únicament té com a objectiu desgastar el Govern.

Tercer gran error: no fer cap

autocrítica ni reconèixer cap tipus d’actuació reprovable, ni tan sols a nivell moral i ètic.

Quart gran error: la dimissió de la consellera tal com s’ha produït, quant a la solitud de la posada en escena, ha semblat més aviat una expulsió que un acte de voluntat pròpia. Això demostra que els taronja han acabat reconeixent els tres anteriors i han intentat sortir de la situació el més discretament possible. En aquell moment calien explicacions i valentia.

Tot plegat han estat uns fets que no ajuden gens a millorar la percepció que tenen els ciutadans dels polítics. El paradoxal de tot plegat és que després ells mateixos es queixen (caldria veure si amb sinceritat) de l’augment de l’abstenció.

tracking