Foc i lloc

Els interrogants del 'cas Mateu'

Esperem la sessió de control de dimarts per demanar responsabilitats

Creat:

Actualitzat:

Dilluns, el Diari publicava la notícia que, sense cap mena de dubte, ha marcat la setmana política informativament parlant: el cobrament en negre de 48.000 euros per part de la llavors i encara ara consellera general de DA Meritxell Mateu de l’empresa Landstreet, diners que no van ser declarats ni a la CASS –com hauria tocat en cas de ser assalariada– ni a l’administració tributària –com seria de rebut en cas de ser una renda com a treballadora per compte propi–.

Hi ha qui pot pensar que des dels partits a l’oposició només veure la notícia ens van fregar les mans pensant com es podria emprar per desgastar el Govern. En el meu cas, res més lluny de la realitat. El primer pensament que em va venir al cap va ser el mal que la informació fa a les nostres institucions, especialment al Consell General, representant de la sobirania popular, i a una classe política que, malauradament, aixeca cada cop més desconfiança entre els ciutadans, com evidencia la creixent abstenció en les darreres eleccions.

I és que, en aquest cas, novament una actuació gens clara –i de ben segur poc ètica– en l’àmbit personal acaba esquitxant-nos a tots els que volem treballar pel bé comú i per l’interès general. A més, tinc la sensació que el cas Mateu pot ser especialment greu.

Ja no només és el fet d’haver cobrat, presumptament com a assalariada, una xifra important quan ja estava a temps complet com a parlamentària. Els suposats treballs d’assessorament, com ha sortit reflectit en alguns mitjans, aixequen molts dubtes. També ho fa l’actuació del Govern i de la CASS, que no sembla que hagin actuat amb la contundència necessària quan es va descobrir la (per ara diré únicament) irregularitat.

Què s’ha volgut amagar? Hi va haver tracte de favor? Mateu ha fet una activitat professional sense tenir autorització per exercir del Govern? I sense declarar-la? Quina era realment la tasca encomanada? Aquests són només alguns dels interrogants que aixeca el cas i que, esperem, es puguin resoldre amb la pregunta formulada pel PS i que s’ha de respondre dimarts vinent. Segons les respostes que es donin podrem treure les conclusions escaients i demanar les responsabilitats que se’n puguin derivar.

tracking