Paraula i vida

Fer ressonar

L’accent de la catequesi el posem em la vivència d’aquesta fe

Creat:

Actualitzat:

L’inici del curs escolar comporta també, per a les nostres parròquies, el temps per començar la catequesi parroquial. Quan els pares vénen a inscriure els seus fills a la catequesi no és estrany que els nens els preguntin què és això de la catequesi i què hi faran a la catequesi.

Per tal de respondre què és la catequesi podríem partir del mateix terme catequesi. Aquesta paraula prové d’un verb grec que significa fer ressonar. I ens preguntarem: què ens cal fer ressonar? A la catequesi fem ressonar la Paraula de Déu. Per tant, el catequista ajuda a descobrir el missatge de la Paraula de Déu als infants, tenint en compte la seva realitat.

És una descoberta que no es queda a un nivell de coneixements, de continguts. Si diem fer ressonar és perquè intuïm que aquesta Paraula no pot ser únicament coneguda sinó també viscuda. Fer ressonar és, en aquest sentit, deixar que aquesta Paraula vagi arribant, com l’expansió de les ones, a tots els aspectes de la nostra vida.

Per aquest motiu diferenciem la catequesi de la classe de religió. Les dues van estretament unides pel fet de compartir uns mateixos continguts, però la catequesi ha d’iniciar a viure els continguts de la fe perquè aquesta fe no només pot ser coneguda sinó també viscuda, celebrada, pregada...

L’accent de la catequesi el posem en la vivència d’aquesta fe, a ajudar a viure unes actituds com a cristians, a introduir en tot l’univers celebratiu dels sagraments, en la dimensió de la pregària personal i comunitària, etcètera.

Aquestes tasques de la catequesi les porta a terme d’una manera molt representativa la figura del catequista a les nostres parròquies realitzant la seva missió en nom de l’Església i als quals els hem d’agrair la seva dedicació.

Els catequistes saben molt bé que l’acció de la catequesi, en el procés d’iniciació a la vida cristiana dels infants, no pot ser una tasca aïllada, cal fer-la conjuntament i sentint-se acompanyat per l’experiència de la fe en el context de la pròpia família i en la comunitat cristiana.

El catequista assumeix amb joia la missió rebuda, aquesta responsabilitat compartida d’educar en la fe. I en aquest mateix sentit alguns catequistes d’arreu del món aquest cap de setmana som a Roma per viure aquest Jubileu extraordinari de la Misericòrdia. És una ocasió per compartir amb altres catequistes tot el que significa ser catequista, en l’acompanyament en aquesta iniciació a la vida cristiana i, a la vegada, a ser els primers a continuar deixant que la Paraula de Déu ressoni en les nostres vides.

tracking