foc i lloc

Obligats a consumir

Cinc vinyetes per il·lustrar una batalla perduda

Creat:

Actualitzat:

La Sara baixa sovint al Maresme. Amb la ruta concreta que segueix, s’estalvia mitja hora anant per una via amb peatge. Paga obedientment (la Sara és una dona d’ordre), però tot d’una s’adona que en baixar amb la seva companya i les seves dues filles té dret a pagar menys. Vehicle d’Alta Ocupació, se’n diu –VAO pels rètols que en senyalitzen els car­rils reservats. Pitja el botó VAO però la tarifa exigida a la pantalla no s’immuta. Torna a pitjar i aleshores llegeix la lletra petita: només poden beneficiar-se de la reducció aquells que contractin un Via-T (ex-Teletac), i doncs, aquells que abonin més de 15 euros l’any i ho vinculin amb una targeta de crèdit.

La Carla començarà dilluns la Universitat. Aquesta setmana ha enllaçat un tràmit rere l’altre. Dimecres va anar a fer-se el carnet universitari. De fet, és una Visa universitària. No ho acaba d’entendre. Li han dit que sí, que no cal que activi el compte amb aquella entitat bancària, que la Visa funcionarà igual quan agafi llibres a la biblioteca, però que de fet, si l’activa, tot seran descomptes i facilitats. La Marta també comença aquest setembre. Aprofitarà el pis de la tieta, que fa uns sis mesos que va marxar a viure a l’Argentina. Sorpresa! Quan ha arribat al pis s’ha adonat que se l’havien ocupat. Dues persones dins, pany canviat i la policia que li comenta que no poden fer-hi res perquè no tenien contractat un servei d’alarma.

La Jana, per poder estudiar a una escola pública i gratuïta s’ha hagut de gastar vora de 300 euros en llibres. La clatellada, a més, ha caigut en un mal moment financer per a la família. A una de les seves mares, l’escola on treballa l’obliga a comprar-se un iPad per poder fer classe; l’altra s’ha hagut de renovar el portàtil i la llicència de Windows per poder treballar amb el mateix programari amb què ho fa a la feina.

A la Blanca li demanen cotxe propi per acabar de contractar-la i, òbviament, un compte bancari on ingressar-li la nòmina. Com és malfiada de mena, ha aprofitat la visita al banc per obrir-se un pla de pensions, perquè la ministra ha deixat anar que amb la CASS no hi comptem gaire...

tracking