Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Foc i lloc

On és el pla per combatre la sida?

El col·lectiu LGTBI denúncia la falta de mesures per atendre els pacients
Actualitzada 20/08/2016 a les 07:01
L’Organització Mundial de Salut (OMS) va recomanar als països que es marquessin un planning per al període 2016-2021 per combatre malalties de transmissió sexual (MTS), la sida o les hepatitis víriques. Però segons va denunciar Carles Perea, president de l’associació Som Com Som, en una entrevista al Diari, el Govern no té cap tipus de programa ni estratègia per combatre aquestes patologies o si més no, no l’ha fet públic. L’associació també va posar en relleu que es desconeix el pressupost que destina l’executiu per fer front a aquestes malalties.
Però més enllà d’això, segons Perea tampoc existeixen mètodes ràpids i eficaços per detectar els casos de portadors del VIH, el que comporta que les persones hagin de marxar a centres mèdics de la Seu d’Urgell o de Barcelona.
“En els casos de VIH/SIDA i MTS el departament en qüestió no ha facilitat cap planning per temporalitzar la prevenció en tots els sectors de la societat, més enllà de les formacions que s’hagin fet, fa temps, a les escoles”, posava en evidència recentment Som Com Som en un comunicat enviat als mitjans de comunicació.
Si bé és cert que en un primer estadi s’han de realitzar mesures preventives com pot ser formació a les escoles sobre el risc de contraure el VIH o MTS. No obstant això, un cop la persona ha contret alguna d’aquestes malalties, què ha de fer? Ara una incògnita o com a mínim fins que no es conegui el planning del Govern.
A més, Som Com Som ha habilitat un expert que acompanyi els malalts de la sida. Un cop més sembla que la societat civil va més enllà i resol qüestions que hauria d’abordar la classe política, que hauria d’informar obertament sobre si té una estratègia per atendre aquest col·lectiu i quina és.
Segons el darrer balanç del Govern, facilitat el de-sembre del 2015 i amb dades del 2014, al país hi ha 68 persones que són portadors del VIH. Ara bé, el llavors director de Salut, Josep Casals, va explicar que les dades podrien ser superiors perquè algunes persones es tracten fora del país per por de ser estigmatitzats. I aquesta ha de ser una altra de les batalles del Govern, trencar l’estigma que hi ha envers aquests malalts.
Etiquetes
  • #1 Homo
    (20/08/16 08:56)

    Els homosexuals van ser i són el grup més afectat a l'inici de l'epidèmia de SIDA, precisament perquè coincidien en ells les relacions sexuals de molt alt risc com el coit anal i l'elevada promiscuitat.Aquestes patologies tenen una solució, prevenció, ús de condó, sentit comú i les mesures de prevenció de contagi han de ser difoses pel món constantment, és a dir, fins a la sacietat.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477