Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
foc i lloc

Conseqüències del Brexit

Els governants europeus hauran de marcar la pauta per evitar una fugida generalitzada
Actualitzada 09/08/2016 a les 21:00
Ja arribem al bell mig del mes tradicional de vacances. Molts de nosaltres descansen fora d’Andorra. Altres continuen treballant pels nostres visitants. Els que no combreguen amb aquesta obligació, tenen el temps, des de la platja o de la piscina, de pensar en els diferents esdeveniments de principi d’any, que han vingut a afectar de ple una realitat que pensàvem inamovible. Però, així no ho era. I, entre aquests, com no referir-se al Brexit, per intentar, amb humilitat, avaluar algunes de les seves conseqüències. La primera, innegable, és que aquest vot popular ha caracteritzat de ple la distància que separa les autoanomenades elits dels ciutadans del carrer. Pocs pensaven que els electors no seguirien els suposats savis consells dels seus governants i de la classe dominant, tot i que, històricament, ja s’havia demostrat, entre altres a França, amb un referèndum també perdut, que no tothom valora i gaudeix dels avantatges que procura la integració europea. Al contrari, molts es temen que aquesta unió essencialment comercial tingui únicament com a resultat la degradació irrevocable del seu propi estatut econòmic. La segona es refereix a la negociació que s’haurà de dur a terme amb la Gran Bretanya que, per cert, intentarà conservar tots els avantatges del mercat únic, sense cap dels inconvenients. Podrem comprovar fins a quin punt la valentia dels governants europeus els permet posar tothom al seu lloc i a no acceptar unes condicions que impulsarien altres estats a voler defugir d’una Unió que comporta, tot i el que es pugui dir, molts més avantatges que inconvenients. Entre aquests, cal destacar l’enfortiment dels valors democràtics que també té conseqüències econòmiques favorables. Ho demostra l’exemple espanyol o portuguès i, més lluny de nosaltres, el dels països de l’antic bloc de l’est, que han conegut un creixement inesperat. Però el cert és que aquests avenços no sempre beneficien tothom, sinó en gran part una classe dirigent mundialitzada i globalitzada, que no és del tot conscient de les dificultats amb què viuen els seus conciutadans. Els pròxims anys serà doncs necessari corregir aquesta trajectòria, per no portar la Unió a un carreró sense sortida.
  • #2 Quina ironía
    (10/08/16 12:44)

    "Quan les barbes del teu veí vegis pelar, posa la teva a remullar" potser hauríem d'aprendre de Suïssa i Regne Unit, que se surten de l'escombriaire econòmic, ideològic i cultural que és actualment la vella Europa.Els nostres polítics només fan política exterior, on està la política interior? I el benestar dels ciutadans d'Andorra?

    Respondre
  • #1 ...i les pensions ?
    (10/08/16 12:09)

    Està molt bé que ens volgui donar lliçons de política internacional, però seria interesant que abans ens aclarigués on estan invertides les nostres pensions. Que no tinguem sorpreses més endevant.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477