Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
La tribuna

Anar de vacances amb el mòbil és descansar?

Les vacances són un període ideal per desintoxicar-nos de les tecnologies del dia a dia
Actualitzada 08/08/2016 a les 06:57
Molta gent ja està de vacances, a la muntanya, al mar, en una ciutat forana o potser a casa seva mateix. I ben segur que molts –potser la majoria– se n’han anat amb el mòbil. Si és així cal preguntar-se si és una bona idea. Si tens el mòbil al costat és descansar? Segur que durant el dia el faran servir un munt de vegades. Massa vegades.
Diuen que les vacances estivals –com quan és Cap d’Any– són una bona ocasió per adquirir hàbits més saludables que la resta de l’any deixem una mica abandonats: fer esport (natació, caminar, anar en bicicleta...), mengem més fruites (sobretot amb molt de suc com la síndria o el meló) i hortalisses que durant els àpats quasi no les provem... També descansem més temps... Les vacances efectivament són una època propícia per desintoxicar-nos de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). És bo i recomanable que durant les vacances, encara que només siguin 10, 15 o 30 dies, apostem per desconnectar els dispositius mòbils tot el temps que ens sigui possible. Recuperarem les relacions personals i alhora ens adonarem que més enllà també hi ha vida.
Només ens faltava la caça de Pokémon (en aquest cas té la virtut de fer sortir la gent de casa). La major part de la societat que ens envolta utilitza dispositius mòbils i Internet. Milers de persones fan servir les TIC a través del correu electrònic i les xarxes socials, per cercar informació o per deixar anar algun impuls emotiu. El que se’n ressent és la relació persona a persona. El mòbil ja forma part de nosaltres mateixos. Moltes coses de les que diem i compartim si estiguéssim al davant de la persona a qui van dirigides no seríem capaços de dir-li-ho.
El mòbil pot ser molt útil per a la feina, per donar una informació, una ordre determinada. Però mai pot suplir la comunicació visual, sensitiva, sensual, de quan estàs cara a cara amb el teu interlocutor.
Conec un matrimoni amb un fill adolescent que bo i estar menjant ells tres sols a casa o en un restaurant cada un té davant seu el mòbil i està pendent de si rep algun missatge, consulta la informació, el darrer vídeo. Ni es miren, ni es parlen. Cadascú fa la guerra pel seu compte. Es perden l’encís de la comunicació humana.
Si ja esteu de vacances o les comenceu aviat feu el propòsit de posar a ratlla el vostre mòbil. Sigueu autònoms i decidiu qui mana. Per si us pot ser útil em permeto oferir-vos alguns consells. Consells que jo mateix he practicat i per tant puc parlar amb coneixement de causa. Són els següents:
* Posar el mòbil en mode avió cada dia abans d’anar a dormir. Evitareu la descàrrega de bateria i el posareu en marxa tan bon punt us hàgiu llevat. Si hi ha algun missatge ho sabreu.
* Deixeu-lo en una altra habitació de la que esteu dormint. Així evitareu impulsos de mirar si hi ha missatges o consultar les notícies.
* Aviseu els vostres familiars i amics que no esteu disponibles a través d’una resposta automàtica. Segur que entendran que esteu de vacances.
* Mai –que vol dir mai– a l’hora d’esmorzar, dinar o sopar utilitzeu el mòbil. És una falta greu d’educació envers els que mengen amb vosaltres. Enceteu qualsevol conversa encara que sigui banal: parleu del temps, d’una notícia, del que penseu fer aquell matí, tarda o nit de persones o coses. Us quedareu parats de la possibilitat de diàleg que hi ha entre persones. A part de conversar això fa que la relació humana millori ostensiblement. Us coneixereu millor.
* Silencieu el dispositiu i evitareu estar pendents cada vegada que us arriba un missatge, un WhatsApp. És la millor manera de ser autònoms, independents.
* Si us heu de despertar a una hora determinada utilitzeu un despertador vintage, analògic, el de tota la vida, i així no haureu d’agafar el mòbil o programar la tauleta per despertar-vos. El despertador vintage us sonarà com a cosa familiar.
Recupereu el gust de la lectura llegint un bon llibre, una revista, o la premsa impresa, el Diari d’Andorra, per exemple. Si ho feu amb regularitat acabareu adquirint –recuperant– el gust de la lletra impresa en paper que ens estimula la imaginació. El llibre, el diari, la revista, té l’avantatge que el podem agafar i deixar tantes vegades com vulguem. Hi ha qui fa anotacions al marge, però això ja depèn de cadascú.
Les vacances són per obrir els sentits no sols vers el mòbil, sinó assaborir la naturalesa, el paisatge, les olors, els colors i, sobretot, relacionar-nos amb els éssers que tenim més a l’abast. Una xerrada informal, intranscendent, és com la sal de la vida.
Si fins ara les vacances servien per fer-nos propòsits d’esmena (deixar de fumar, de menjar o beure menys i més sa, de llegir, escoltar bona música, de caminar...), li hem d’afegir el de posar el mòbil al seu lloc. I demostrar qui mana a les nostres vides. Nos­altres.
Bones vacances a tothom!
Etiquetes
  • #1 com a casa
    (08/08/16 08:23)

    Doncs la meva amiga només menja meló apepinat, verd, (no sé com l'hi pot agradar tant), s'ha passat les seves súpersúperchupiguays vacances conectada (via totes les TIC inventades) a vides alienes fins i tot mentre intenta dormir. No s'ha posat la gorra per protegir "la" neurona restant resultat, gripada. Tan negra per fora com per dins: necessita almax (agüita bendita) per les cremors estomacals. No ha deixat de fumar es més, s'ha passat als caliquenyos. Xò sí, fa exercici cardiovascular: balla, balla i balla, balla molt, però només a ritme del borondongo.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477