foc i lloc

Andorra aposta pel ciclisme

Una història que neix als anys seixanta

Creat:

Actualitzat:

Recentment, Andorra ha viscut de dues maneres diferents dos espectacles esportius que es van donar cita el mateix dia: una etapa del Tour, èpica per la duresa i les condicions meteorològiques adverses, i el final de l’Eurocopa de futbol que va permetre a molts residents portuguesos celebrar la victòria del seu país sobre França. Si bé el futbol és considerat com l’esport rei, la Grande Boucle és el tercer esdeveniment esportiu més seguit del planeta, després dels jocs olímpics i els mundials de futbol. La cursa ciclista, que s’inicia el 1903, no incorpora etapes pirinenques fins a l’any 1910, moment en què neix el Giro d’Itàlia. La popularitat va en augment, però s’inter­romp, a causa de la Segona Guerra Mundial i es reprèn el 1947.

Durant els anys seixanta, en plena època d’expansió econòmica, les autoritats andor­ranes veuen en les proves ciclistes professionals un element de promoció del país. El 1964, el Tour passa per primera vegada per Andorra, a través del port d’Envalira, amb final d’etapa a la capital. Tot i que als anys cinquanta ja havien arribat algunes curses, com la Volta ciclista a Catalunya, patrocinada pel Consell, el prestigi del Tour i la promoció turística que se’n derivava no es podia deixar escapar. En aquella ocasió, entre la tretzena i catorzena etapa, es va fer una estada de tres dies el mes de juliol i Andorra va assignar una subvenció d’un milió de pessetes. Enguany, per a la novena i desena etapa, s’han destinat 800.000 euros. L’any 1965, també aterrava la Vuelta a Espanya –amb la darrera participació del mític escalador Bahamontes– a la qual el Consell va concedir 75.000 pessetes. El 1968, el Tour travessa el país en una llarga etapa de 208 km, entre Saint-Gaudens i la Seu d’Urgell.

Progressivament, les proves ciclistes professionals han consolidat Andorra com a cita obligada de dues de les tres grans curses mundials. Actualment ningú dubta de la importància de l’esport, com a espectacle. El ciclisme professional és un esport que exigeix grans despeses a les localitats que acullen les etapes, però són moltes les que ho demanen pel prestigi i el retorn que representen. Les curses són retransmeses per nombroses emissores de ràdio i de televisió i, en el nostre cas, milions d’espectadors associen Andor­ra amb l’esport d’elit.

tracking