Paraula i vida

Esdevenir deixebles

Jesús ens demana de seguir-lo ara, amb els qui avui comparteixen o no la nostra fe

Creat:

Actualitzat:

Jesús es dirigeix amb el seus deixebles cap a Jerusalem. Durant els dies de camí hi ha temps per conversar amb un i amb un altre, comentar alguns fets, decidir on parar a menjar i descansar, resoldre alguns inconvenients que el mateix camí comporta... Sant Lluc, en el fragment de l’evangeli d’aquest diumenge, ens descriu alguns d’aquests moments de manera molt breu: Jesús ha de renyar els seus deixebles per la seva inadequada resposta quan no són acollits en un poblet de samaritans i també inclou uns breus fragments de les converses de Jesús amb tres persones que l’acompanyen cap a Jerusalem.

Voldria centrar-me en aquests tres diàlegs. Aquestes converses tenen en comú que no es refereixen a cap notícia concreta ni tampoc, per exemple, del que hauran de fer a Jerusalem. Si Lluc ens les recull és perquè tindran sempre una actualitat. Totes elles descriuen el desig de seguir el Senyor: una persona li diu: “us seguiré pertot arreu on anireu”. Un altre és convidat per Jesús mateix a anar amb ell. I el tercer diàleg mostra les ganes d’anar amb el Senyor però amb una condició.

De fet, en les tres situacions sorgeixen les excuses que sovint manifestem per no seguir-lo autènticament. Al primer és Jesús mateix qui li diu que seguir-lo a ell no li donarà cap seguretat, és imprevisible al lloc o a la situació que el durà. El segon respon a la invitació de Jesús dient-li que el seguirà, però que ho farà més endavant, quan hagi enterrat el seu pare. I el tercer expressa el desig d’anar amb Jesús però que vol anar a acomiadar-se primer dels de casa seva. En els tres casos veiem com Jesús convida a seguir-lo en aquell moment determinat, no accepta la condició que li plantegen encara que ell respecti sempre la llibertat de cadascú.

Aquestes situacions descrites per l’evangelista tenen una certa actualitat. També trobem excuses, posem condicions, esperem circumstàncies millors, creiem que si canviés tal cosa o si es donés aquella situació que desitgem aleshores sí que viuríem més intensament la nostra fe. Però Jesús ens demana de seguir-lo ara, en el nostre avui, en la nostra situació, amb els qui avui comparteixen o no la nostra fe i no tan sols quan únicament es reuneixin totes les condicions favorables. Seguim Jesús en el camí de la nostra vida, tot fent camí com aquells deixebles cap a Jerusalem. Anem responent a la invitació de Jesús a seguir-lo perquè com afirma Tertul·lià: “no naixem cristians, esdevenim cristians”.

tracking