Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Foc i lloc

El patriarcat de DA

Les dones tenen un paper secundari admès per elles
Actualitzada 09/06/2016 a les 21:03
Fa dies que em sentia temptat a escriure un article com aquest. Han estat bastant els moments, tant en la passada com en la present legislatura, en què diferents actuacions, actituds tant dels homes com de les dones de Demòcrates per Andorra m’havien incitat a realitzar la següent reflexió. En les darreres setmanes s’han tornat a encadenar manifestacions del funcionament i de l’actitud patriarcal de DA. Aquest cop he decidit no posposar-ho més temps.

El relat dels fets passats i recents d’aquest patriarcat pot ser molt ample. Hi ha moltes situacions que ho demostren. Per exemple, fa uns dies se celebrava el cinquè aniversari de partit; un aniversari en el qual van intervenir fins a cinc oradors. I tots ells van ser homes, com ja havia succeït en tants i tants dels mítings de les passades eleccions. L’executiva actual de DA està encapçalada exclusivament per homes: el president, secretari general i secretari d’organització són barons. I el mateix es donava en la passada executiva.

Només dues són les dones que fan part del Govern; dues sobre onze. A més, relegades a papers secundaris (que no responsabilitats) i que s’asseuen bé a l’extrem, bé, a les golfes de l’espai reservat per al gabinet al Consell General.

El president i president suplent del grup parlamentari tant en la passada legislatura com en l’actual han estat sempre homes. La llarga llista de futuribles candidats està integrada únicament per homes. I em deixo altres consideracions que podria seguir realitzant.

I què succeeix amb el debat polític? Doncs que està monopolitzat pels homes i que, a més, quan s’han plantejat qüestions rellevants afectant el gènere, les dones de DA han estat sotmeses dins el règim patriarcal. Va succeir la passada legislatura amb el debat sobre la despenalització de l’avortament entre altres. Més recentment, també ha passat amb dues propostes formulades des del PS: l’establiment de quotes per als òrgans directius de societats i d’organismes públics i en la proposta per una composició més equitativa en qüestió de gènere del consell d’administració de la CASS. Ambdues van ser rebutjades per DA.

Les dones del partit ho consenten amb aparent resignació. I les electores, encara que potser no hi hagin pensat, també.
Etiquetes
  • #6 Eduard López Mirmi
    (11/06/16 13:20)

    Estic en línia amb el Jaume. No sé si el Sr. Pere López és un "catxondo" o no ho és. En tot cas tira de números a la seva conveniència, suposo que dogmatitzant el seu discurs i en tot cas sense aplicar-ho sistemàticament a la pràctica. Con s'en diu aixó? Diríem que "predicar el que no és creu ni ell mateix", coses de la mala praxi en aplicació de les polítiques d'igualtat. Penso que el Sr. Pere López no li fa cap favor a l'ascenció política, professional i docial de les dones, on l'aplicació de quotes obligatòries no fa més que incrementar un fossat, que de forma natural es colmatarà, sense forçar-ho des d'un humanisme de pa sucat amb oli.

    Respondre
  • #5 jaume
    (10/06/16 16:02)

    Ah, Lluís, m'oblidava del Govern. En el Govern, del qual va formar part el Pere López com a ministre de Finances, hi havia 7 homes i 2 dones. Per tant, paritat absoluta. Cap d'elles formava part del nucli dur de l'executiu: ni cap de Govern, ni Presidència, ni Exteriors, ni Finances, ni Ordenament del Territori, ni Interior. També ho devien consentir les dones del partit socialdemòcrata amb aparent resignació....

    Respondre
  • #4 jaume
    (10/06/16 15:52)

    Si el Pere té sentit de l'humor, el Lluís és un talent desaprofitat. Omplir de dones les llistes en llocs sense escasses o nul·les opcions de ser escollides pot semblar paritari però en el fons és pura hipocresia. El que és evident és que les tres principals figures del partit no són dones: Cap de llista: Pere López; President: Vicenç Alay; Primer secretari: David Rios

    Respondre
  • #3 Pere, sap greu.
    (10/06/16 14:29)

    Pere, t'has equivocat de partit. I d'arguments als teus articles. Els taronjes donen motius a dojo per haver de defensar als electors socialistes,...i et dediques a parlar d'homes i dones, de flors i violes. Pasat a DA,home, estaràs al teu ambient. Si et posen pegues, sempre podràs dir que els vas recolçar amb la llei d'espoli de BPA. O sigui, ja estàs al mateix vaixell que els taronges, Pere.

    Respondre
  • #2 Lluis
    (10/06/16 13:56)

    jaume va dir..
    Aquest Jaume es un catxondo. Oblida (deu ser perquè les neurones son femenines) explicar la part que no li interessa. A les llistes parroquials quatre llistes eren paritàries, dues eren únicament masculines i una darrera era enterament femenina. Tots els llocs elegibles, clar. I recordar li també, que a les generals, els cinc primers llocs els ocupaven dues dones i tres homes. Mala memòria Jaume? La memòria, també femenina...

    Respondre
  • #1 jaume
    (10/06/16 10:26)

    El Pere López aquest és un catxondo. En les ultimes eleccions generals dels disset llocs de la llista nacional del PS, incloent-hi suplents, només cinc eren dones. I si parlem de posicions elegibles, només dues estaven entre les primeres nou places.

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477