TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Foc i lloc

Aristòtil: 2.400 anys

No podem oblidar les dimensions morals de les polítiques

Creat:

Actualitzat:

Fa tot just 15 dies ha conclòs a Grècia, a la Universitat de Tessalònica, el congrés mundial sobre Aristòtil, a pocs dies del 2.400 aniversari del seu naixement. L’any d’Aristòtil, segons la Unesco. Diversos actes han tingut lloc a Estagira, la petita ciutat on va néixer el 384 aC –on han anunciat que s’ha trobat la seva tomba– i a Mieza, on Aristòtil fou preceptor de l’adolescent Alexandre el Gran i no gaire lluny de la desgraciadament avui famosa Idomeni.

Què us diré d’Aristòtil que no conegueu? El mestre dels que saben, va escriure Dante. El fundador de quasi totes les disciplines filosòfiques, i d’unes quantes no filosòfiques pel fet de no distingir entre filosofia i ciència. Si visqués avui, podria ser professor de qualsevol facultat. L’autèntic savi universal per primer cop en el pensament occidental.

Em venia al cap Aristòtil, badant per la plaça Síndagma, intentant traduir alguna frase de la cèlebre oració fúnebre de Pèricles en la paret del Parlament hel·lènic, en el Monument del soldat desconegut. Una mica més enllà, al darrere del Parlament i del Palau Presidencial, al costat de l’extraordinari Museu Bizantí, al carrer Rigilis, ja es pot visitar l’excavació i el parc arqueològic de les runes del Liceu, l’escola que va crear Aristòtil a Atenes. Ara no té pòrtic, però s’hi pot passejar i discutir. Discutir sobre l’oíkos, la casa, la comunitat domèstica, i el seu estudi que és l’oikonomia. Discutir sobre la pólis, el conjunt autosuficient de pobles i ciutats. Discutir sobre el ciutadà, la funció del qual consisteix a fer la política i tenir-ne la seva virtut corresponent, que és la justícia. Discutir sobre els tipus de sistema polític, en el fons, sobre oligarquia i democràcia. Discutir sobre les lleis i l’estabilitat política evitant els extrems i fomentant la classe mitjana...

Ara que Europa no sap cap a on va i es va quedant sense ànima, ara que els economistes i els policymakers han oblidat les dimensions morals de les polítiques, perduts discutint entre eficiència i equitat, rellegiu aquest estiu el llibre V de l’Ètica a Nicòmac, en l’edició fabulosa de l’editorial Obrador Edèndum. No en dubteu. Després de 24 segles Aristòtil ens ensenya a pensar i continua il·luminant-nos!

tracking