reportatge
Trencar amb l'estigma
L'associació de malalties minoritàries anima la població a sensibilitzar-se i prendre consciència sobre aquest tipus d’afeccions a través d’una campanya.
El reconegut arbre d’origen japonès Gingko biloba és reconegut per la seva resiliència i la seva capacitat de sobreviure al llarg de l’evolució, lema al qual s’aferra l’Associació de Malalties Minoritàries d’Andorra per definir la seva entitat sense ànim de lucre.
L’associació va recollir ahir a l’edifici Hive Five Coworking el xec solidari entregat per l’empresa de transport públic Andbus, valorat per 5.000 euros, un import que s’ha aconseguit gràcies a la resolució de 5.000 enquestes incorporades en els diferents autobusos mitjançant codis QR.
La representant de l’entitat, Maria Garcia, va celebrar la solidaritat d’Andbus i va anunciar que amb l’import abonat es posarà en marxa una campanya de sensibilització que posa el focus en les malalties minoritàries, al mateix temps que es finançarà un vídeo de divulgació sobre la causa i s’estrenyeran els llaços comunicatius amb el sector sanitari.
Per altra banda, el president d’Andbus, Dani Vinseiro, va anunciar la seva voluntat d’unir esforços amb les entitats que cerquen finançament per tal de contribuir a la societat: “Nosaltres tan sols som el vehicle que ho facilita, però vosaltres sou els qui ho podeu fer possible”. A més, va animar la població a mobilitzar-se altra vegada per resoldre 5.000 enquestes més i poder aportar altra vegada a l’associació 5.000 euros.
L’AMMA, des de la seva creació l’any 2020, treballa sense aturador i de forma solidària per erradicar la desinformació sobre les malalties minoritàries i aconseguir-ne un registre. L’any 2022, Salut va iniciar els tràmits per crear-ne el registre del país, i el 2023 l’entitat tornava a insistir a conèixer-ne l’estat d’elaboració. Actualment, continua exigint el registre, que a hores d’ara consta inexistent.
Tot i això, l’entitat es mostra encoratjada i amb forces per continuar sensibilitzant la població sobre la realitat en la qual es troben i conviuen moltes persones, per així pal·liar-ne els efectes en societat, i treballa per no caure en el tabú i trencar el gel que divideix les malalties minoritàries i la població.
Ara, el pròxim pas de l’associació és anar obrint camí i sembrar consciència entre els diferents agents socials i, sobretot, incidir en el sector sanitari per tal d’actuar des de dins per dirigir-se cap enfora i aconseguir trencar amb l’estigma.