Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la compareixença amb els mitjans de comunicació.
Fernando Galindo“No cometré l’error de convertir el referèndum sobre la UE en un referèndum sobre la meva persona o sobre la gestió del meu Govern.” Així de contudent va ser el cap de Govern, Xavier Espot, en resposta a les preguntes dels periodistes sobre si un hipotètic no al referèndum tindria conseqüències polítiques. “Aquells que van en contra del referèndum per fer caure el Govern, que tinguin clar que no passarà”, va assegurar, tot argumentant que no validar l’acord d’associació obriria un “escenari incert que requeriria estabilitat política i ens tocaria mantenir-nos governant fins al final”.
En aquest sentit, va demanar “no enganyar la ciutadania dient que tot quedarà igual si es diu no a l’acord”. “És lícit el posicionament dels que no volen l’acord d’associació, però els arguments s’han de fomentar i no es pot fer creure a la gent el que no és”, va remarcar. Com a exemple, el cap de l’executiu va exposar que tancar-se a Europa suposaria mantenir-se amb els mateixos sectors i tenir moltes dificultats per obrir-ne de nous, i va afegir que, malgrat que és difícil explicar quins avantatges “palpables” hi haurà a curt termini, “a mitjà i llarg termini serà una gran font d’oportunitats poder tenir un marc homologat”. “Hem de ser sincers, i dir que hi ha un escenari ideal i perfecte sense l’acord, no és cert. Hi hauria afectacions per a l’economia i la societat del país”, va deixar clar, afegint que “hi ha coses que no es poden dir amb lleugeresa”. Així, també va agregar que mantenir que es poden fer “acords parcials”, tal com argumenta Concòrdia, “no és cert”, perquè “ja es va parlar el 2015 i la UE ja no vol aquesta relació”.
Espot va reiterar que aturar les negociacions ara seria una “irresponsabilitat política” i va considerar que “si en el meu lloc hi hagués algú de Concòrdia o d’Andorra Endavant, tampoc ho faria”. En aquesta línia, va repetir que el fet que Mònaco hagi pres la decisió de suspendre les negociacions “no justifica que nosaltres ho fem”. “Tenim la nostra pròpia posició”, va defensar. Així, va assenyalar que Andorra seguirà les converses amb Brussel·les amb l’objectiu de tancar un bon acord a final d’any per aprofitar “la finestra d’oportunitats” que es produeix en aquest moment, però va assegurar que “les presses no ens estan portant a acceptar punts que no considerem bons per al país”. “Nosaltres fem el nostre camí i esperem tenir tancats els aspectes més polítics de l’acord a 31 de desembre, però si no és així seguirem negociant”, va assegurar.
De fet, el líder de l’executiu va afirmar que “si un cop finalitzat l’acord, nosaltres mateixos considerem que no és bo per a Andorra, no el portarem ni a ratificar al Consell General ni a referèndum”. “Si l’acord final té menys oportunitats o més desavantatges que avantatges, serem els primers a dir que no a aquest acord”, va emfatitzar. Amb tot, va reiterar que “se’m fa molt difícil renunciar a aquest projecte en aquests moments”, i va considerar que “les raons per dir de suspendre les negociacions crec que no estan justificades”. “El que s’està negociant s’està resolent bé i de l’acord se’n desprenen més avantatges que inconvenients”, va certificar.
Amb tot, el màxim representant de l’executiu es va mostrar comprensiu amb els dubtes que un acord d’aquestes característiques genera entre la ciutadania, i va remarcar que la resposta del Govern a tots aquests neguits serà “fer més pedagogia i ser més transparents”. També per esvair dubtes, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va voler deixar clar que no formen part de l’acord els temes de fiscalitat i de fronteres.
Doncs hem sembla perfectament raonable. Ara per ara soc partidari del no al referendum, pero això no implica la dimissió del govern actual, les eleccions van ser fa 4 dies i no te cap sentit anar convocant eleccions cada dos dies. Millor no agafem les males costums de politica xanxullera del estat del sud.
RespondreTothom que viu, treballa, cotitza i paga els seus impostos a Andorra té dret a vot. No cal treure constantment de context aquesta negociació, cal expandir-se i construir un futur, no ancorar-se en un present incert. Es fa un referèndum, es vota i es veu el resultat, sense més critica i sense demanar el cap de ningú. Que un arbre, mai no ens deixi veure un bosc.
Respondre
fiascu va dir..
Ep ! no ens embalem ! Votar, pel referèndum o per l'elecció que sigui, només han de poder votar els que tenim dret a vot, és a dir els Andorrans. I això no ha de canviar mai. I a les votacions, que surti el que hagi de sortir.
Sense entrar si s'ha de votar SI i NO, si guanya el NO lo lògic és la dissolució del Consell i la celebració d'eleccions ja que és el punt més important o diria que crític del programa de govern i realment suposaria una situació insostenible.
Respondre
Ferran Porta i Aguilà va dir..
Estic completament d'acord. Defensen aquest pacte ce com si els hi fos la vida en això, però si surt no,sortim de rosetes tots. Sembla més d'un govern veneçolà.Ja posats podrien treure una llei per perpetuar l'espot i el partit indefinidament al poder, així s'estalviarien capses de cartró amb esparadrap i d'altres maniobres com gastar-se el pressupost "incentivant" funcionaris per tindre el vot comprat.
Si un assumpte d'aquesta trascendència queda a la cuneta perque la majoria de la població el rebutja en referèndum, el primer que han de fer els seus impulsors polítics és plegar. Això és obvi, encara més donada la vehemència amb que aquests impulsors polítics el defensen.
Respondre
M Jesús Santiago va dir..
Res, no trobarà res, no ens voldran ensenyar res. L'unic que veurem serà la propaganda oficial Pro Conveni, digna de Josef Goebbels.
Es que lo que vol es que surti el NO, que no ho sabíeu que tot era propaganda? Si us fixeu les notícies les van filtrant segons els interessa i no son precisament positives la majoria. Al poble sí li interessa entrar.. però a les "families" del país? Per a què? Si votem tots, andorrans i residents, poden perdre el poder i la relació senyor-serv es perdrà... i això no ho voldran per res del món.
RespondreEstic buscant on diu quines negociacions intenten pactar. Ho diu? Que s'està negociant que el poble pugui entendre fora de les paraules grandiloqüents?
Respondre
La qüestió, es anar cuidant els seus fans, i anar cobrant, com si l' hi fes falta...pobret
Respondre