justícia

Els judicis ràpids redueixen els presos preventius

Casadevall es mostra convençut que abans de final d’any s’haurà completat la contractació de més treballadors per agilitzar el sistema

Marta Villaverde promet el càrrec de fiscal adjuntaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ampliació dels supòsits per als judicis ràpids –mesura inclosa en la reforma de la justícia impulsada en l’última legislatura– ha permès reduir el nombre de presos que estan en règim preventiu des del desembre de l’any passat. La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, va assegurar ahir en declaracions als mitjans de comunicació que aquesta solució per agilitzar els processos judicials “ha estat un èxit”, i va apuntar que el Govern estudiarà si és possible fer-la extensiva a altres delictes. L’ampliació dels casos en què la llei permet recórrer als judicis ràpids fa possible “tenir en uns terminis molt ràpids una sentència”, va concloure la ministra. Es tracta, en definitiva, d’estalviar temps i costos al sistema judicial.

Per la seva banda, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va apuntar que abans de final d’any, si no hi ha cap imprevist, s’haurà completat la contractació de més treballadors, una altra de les mesures incloses en el pla de xoc per agilitzar la justícia. El president del CSJ va mostrar-se convençut que aquest objectiu s’assolirà en l’àmbit en què està més avançat: el de la Fiscalia. Tot dependrà, però, del ritme a què es cobreixin els concursos per cobrir diverses places, alguns dels quals ja s’han convocat.

Casadevall va explicar, en aquest sentit, que al llarg dels propers mesos acabarà el període de formació en pràctiques de tres persones, que es preveu que s’incorporin al ministeri públic com a fiscals adjunts. També va informar que ja s’ha publicat l’edicte de convocatòria del concurs per cobrir cinc places d’administratiu del sistema de justícia. Quan s’hagin cobert totes les places, la Fiscalia disposarà d’un fiscal general –l’actual, Alfons Alberca, acaba el mandat al setembre–, vuit fiscals adjunts, tres secretaris judicials, dos oficials i sis administratius.

EDICTES

El president del CSJ va puntualitzar que la primera convocatòria dels concursos estarà oberta als treballadors de la justícia. Si aquest procediment no permet cobrir les places, els concursos s’obriran a tota l’administració pública –és a dir, també al personal en plantilla dels comuns, el Govern i el Consell General–. Si aquesta opció tampoc permet assolir l’objectiu buscat, els concursos s’obriran a tothom. Sempre, és clar, que els candidats compleixin els requisits establerts.

Per cobrir les places dels altres departaments del sistema de justícia previstes en el pla de xoc –es tracta de secretaris judicials i oficials– també s’utilitzarà aquest procediment. “Jo vull que a final d’any estigui completat [el pla de xoc], però no és fàcil”, va admetre Casadevall.

El representant del CSJ va assegurar que el pla de xoc permetrà agilitzar la justícia. Tot i això, també va assenyalar que la solució al problema no passa només per augmentar el personal de l’administració –tot i que va demanar que es reforci la policia judicial amb més efectius–, i va recordar que la justícia de vegades és lenta perquè ho exigeix el procediment. “Si comparem amb països de fora també hi ha afers que tarden molt. És complicat. Jo entenc que el que ha de fer una sentència, abans de decidir si blanc o negre, és mirar-s’ho molt bé”, va apuntar Casadevall. El president del CSJ va afegir que en un procés judicial hi ha més actors implicats, com ara els advocats, que “poden utilitzar les seves armes per defensar els clients”, així com els pèrits que han de valorar danys, per exemple.

Molné també va afirmar que la reforma del Codi de procediment penal contribuirà a solucionar el col·lapse de de la justícia. Una de les millores que suposarà aquesta modificació és reduir el nombre de declaracions que han de fer els processats. Ara ho han de fer primer davant la policia, després davant el batlle d’instrucció i, en acabat, davant el tribunal. Aquest canvi s’aprovarà durant aquest mandat.

GOVERN NO TÉ RELLEU PER A FISCAL GENERAL

El mandat del fiscal general, Alfons Alberca, acaba al setembre i el Govern caldrà que li trobi un relleu. Molné va afirmar que l’executiu encara no ha pres cap decisió ferma al respecte. Tampoc va voler donar pistes sobre quines persones podrien ser les elegides. Un altre càrrec que caldrà renovar abans del 2024 és el de president del Consell Superior de la Justícia. En aquest cas, l’òrgan competent per designar-lo és la Sindicatura.

MALTA VILLAVERDE PROJECTE EL CÀRREC DE FISCAL ADJUNTA

Marta Villaverde, fins ara en pràctiques, va prometre ahir el càrrec de fiscal adjunta en un acte a la seu de la justícia presidit pel president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall. En els propers mesos tres persones més, actualment en pràctiques, completaran la plantilla del ministeri públic.

tracking