incidència amb un AEROTAXI

Simulacre d'accident aeri a l'aeroport d'Andorra-la Seu

Hi van participar efectius dels bombers andorrans, del SUM i de protecció civil

Un moment del simulacre.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aeroport d’Andorra-la Seu i Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya van organitzar ahir un simulacre d’accident aeronàutic durant la maniobra d’aterratge amb afectats de diversa consideració. Segons va informar Protecció Civil, l’objectiu de l’exercici va ser posar en pràctica l’activació del Pla d’Autoprotecció (PAU) i l’avaluació de les mesures d’actuació del personal intern en cas d’emergència. A més, es van avaluar els temps de resposta dels col·lectius implicats i la coordinació entre tots els actuants i els protocols d’avisos i comunicacions. Al simulacre hi van participar des d’Andorra un vehicle de bombers amb tres efectius; quatre observadors del SUM; dos observadors del departament de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments i un observador de la direcció general de protecció civil. L’exercici va consistir en un accident d’un aerotaxi, en què hi havia dos membres de la tripulació i cinc passatgers, durant la maniobra d’aproximació i aterratge a l’aeroport de la Seu. Així doncs, es va simular que l’aeronau, que no es va incendiar a causa de l’impacte, s’havia accidentat en una zona escarpada a l’exterior de les instal·lacions (Zona E) i havia provocat un total de dos morts, quatre ferits de diferent consideració i un il·lès. En produir-se l’accident, “l’aeroport ha activat el pla d’autoprotecció” i va desplegar la resposta dels seus mitjans interns, alhora que es trucava al telèfon d’emergències 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya.

Els bombers de la Generalitat hi van desplaçar nou efectius amb dos camions d’aigua, bombes rurals pesants i un vehicle lleuger de coordinació i comandament, i els recursos propis d’Aeroports de Catalunya ja s’havien encarregat de la primera intervenció.

D’altra banda, es va establir el Centre de Comandament Avançat, des d’on els bombers, com a caps de la intervenció, van coordinar l’emergència amb la resta de cossos actuants. Els efectius van fer tasques de recerca i rescat de les persones ferides a la zona de l’impacte, i les van evacuar fora de la zona calenta. El SEM va ser responsable de l’assistència sanitària als ferits i familiars, en col·laboració amb els professionals sanitaris del SUM.

tracking