justícia

Els cònsols d'Ucraïna i Rússia porten la 'guerra' als tribunals

Zorzano ha presentat una denúncia per amenaces i Socías es querella per difamació

El cònsol d'Ucraïna, Antoni Zorzano, rebent una donació.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cruenta guerra que mantenen Ucraïna i Rússia s’ha traslladat a Andorra amb un enfrontament cada vegada més accentuat entre els cònsols honoraris de tots dos països, Antoni Zorzano i Narcís Socías, respectivament. Tots dos eren vells coneguts que sempre havien tingut algun tipus de contacte, si més no entre les seves empreses, i mai havien protagonitzat cap tipus de disputa entre ells. Socías ha convidat fins i tot Zorzano, com se suposa que va fer amb la resta de cònsols honoraris residents al país, a la presentació de Sotheby’s en societat, tot i que va declinar la invitació. Tanmateix, durant els darrers mesos ja s’havien intercanviat algunes invectives en què cadascú defensava el seu punt de vista en relació amb el conflicte bèl·lic.

El primer va interposar una denúncia davant de la policia contra el segon per suposats insults i amenaces de mort. Segons la versió explicada per Zorzano, va ser el passat 29 d’abril quan Socías li va trucar per telèfon, al voltant de les set de la tarda, i “durant tres minuts em va amenaçar de mort a mi i a la meva família; i em va dir que m’enviaria gent que coneix”, alhora que l’hauria recriminat amb frases com: “Has vist el que m’has fet? Com m’has perjudicat.” La resposta de Zorzano va ser: “T’estàs equivocant.”

El que hauria originat el comportament de Socías, segons la deducció de Zorzano, hauria estat el vídeo que va aparèixer a les xarxes socials en què el cònsol rus era agredit a les portes d’un local nocturn ubicat al Tarter. A la gravació, feta per un testimoni, es pot veure com Socías és increpat i rep un cop de puny. Tot i això, el cònsol honorari ucraïnès manté que ell no va ser qui va filtrar el vídeo. “No és cert que jo facilités el vídeo a ningú, i en tot cas, si això hagués passat no suposaria cap delicte”, va assenyalar Zorzano, que després de la conversa telefònica va presentar immediatament una denúncia a la policia explicant els fets i com a resultat de la qual es va citar Socías a fer la corresponent declaració en relació amb l’esmentada trucada telefònica. El cas ja s’està dirimint per la via penal a la Seu de la Justícia, de manera que ara haurà de ser el batlle el que determini si Socías va amenaçar Zorzano i, per tant, és autor d’un delicte d’amenaces.

Per la seva banda, el cònsol honorari rus tampoc s’ha quedat de braços plegats. I és que, segons va explicar a aquest mitjà, també ha interposat una querella, en aquest cas a la Batllia, contra el seu homòleg ucraïnès per difamació i falsedat documental. En aquest sentit, Socías no va voler fer declaracions al respecte a l’espera que les diligències judicials estiguin més avançades.

En l’origen d’aquesta acció judicial estaria també el vídeo en el qual es veia el cònsol rus primerament increpat i posteriorment agredit amb un cop de puny. Zorzano va manifestar que està “molt sorprès” per aquesta querella, ja que segons va indicar “jo no m’he inventat tot el que he declarat que em va dir”.

Zorzano afirma que no té por, però es mostra “preocupat” per les “amenaces” rebudes, “més que res per la família”. “Suposo que viu malament la seva situació de cònsol, quan molts dels cònsols honoraris russos han dimitit”, va afegir.

tracking