x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
sistema sanitari

Recels amb el tercer pagador

El Col·legi de Farmacèutics defensa que per implementar aquest model s’ha de disposar d’una recepta electrònica
El COFA reivindica que “un tercer pagador sense control és un pas enrere”.

El COFA reivindica que “un tercer pagador sense control és un pas enrere”.

El COFA reivindica que “un tercer pagador sense control és un pas enrere”.

Fernando Galindo
Actualitzada 31/05/2023 a les 11:12
“Implantar un tercer pagador sense recepta electrònica és un error tenint en compte les debilitats del sistema.” Així de determinant es mostra el Col·legi de Farmacèutics d’Andorra (COFA) en un comunicat enviat als col·legiats en motiu de les darreres declaracions del cap de Govern, Xavier Espot, en què assegurava que el tercer pagador per als majors de 65 anys es generalitzaria de cara a l’estiu. En dit comunicat, el COFA afegeix que “un tercer pagador sense control és un pas enrere” i anuncien que han acordat una reunió amb la ministra de Sanitat, Helena Mas, el 16 de juny vinent per tal d’abordar la situació. Els principals problemes amb què es troben els farmacèutics són que no tenen programes de càlcul específics i no poden garantir un cert control.

El cap de Govern va anunciar la generalització del tercer pagador als majors de 65 anys durant l’assemblea de la Federació de la Gent Gran celebrada la setmana passada. Això implica que quan aquests pacients vagin a una farmàcia a comprar un medicament receptat no hauran de pagar la totalitat de la factura i esperar que la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) els retorni el 75%, sinó que es limitaran a satisfer el 25% de copagament que els correspon. El Col·legi de Farmacèutics reivindica que aquest és un “canvi fàcil d’exposar, però difícil de gestionar a nivell informàtic”, i apunta que es requeriria “un pla d’actuació amb els nostres proveïdors informàtics per tal de poder afrontar la casuística”. En efecte, els problemes claus de tot plegat són dos.

D’una banda, les farmàcies expliquen que sense una recepta electrònica no hi ha un control sobre els medicaments que es dispensen. Actualment, els pacients que gaudeixen del tercer pagador tenen un quadern que han de presentar cada cop es beneficien d’un servei mèdic. Aquest pot ser una visita, una analítica o la recepció de medicaments. Cada vegada que acudeixen a un d’aquests serveis els professionals els posen un segell al quadern, però les farmàcies es queixen que és “un sistema arcaic i poc segur”, ja que si s’obliden de posar el segell els pacients poden adquirir tants medicaments com vulguin i les farmàcies no cobren el percentatge corresponent a la CASS. “La recepta electrònica és un avenç perquè quan passes el carnet ja queda registrat tot el que has adquirit”, afirmen des de la Farmàcia Edelweiss. D’altra banda, les farmàcies denuncien que no tenen els programes adequats per saber quina quantitat de diners haurien de pagar pels medicaments els majors de 65 anys en cas que es generalitzés el tercer pagador. De moment, expliquen des de la Farmàcia dels Escalls, totes les persones que gaudeixen del tercer pagador la CASS els paga el 100% dels tractaments mèdics i no han d’abonar res en el moment d’adquirir el medicament. En canvi, si hi entren les persones majors de 65 anys s’haurà de calcular el que ha de pagar la CASS i el pacient, ja que el primer paga el 75% i el pacient el 25%. “Hi ha moltes coses a fer, però també hi ha moltes coses a canviar”, apunten desde la Farmàcia dels Escalls.

El COFA conclou en la circular emesa per la junta del col·legi que aquestes “debilitats del sistema” han estat exposades al Govern “en reiterades ocasions” i, en aquest sentit, mantenen que “un tercer pagador sense control sembla que no és una prioritat dins la política del sistema sanitari andorrà”. Tot i mantenir-se ferms en les seves conviccions, han acordat una reunió amb la ministra de Sanitat, Helena Mas, el 16 de juny que ve “per tal de saber com i què es vol fer” i en la qual insistiran “en la necessitat de la recepta electrònica per tal de tenir un control del sistema”.
 
ESPANYA COMPTA AMB RECEPTA DIGITAL
La recepta mèdica electrònica està regulada a Espanya des de finals de 2010. Aquesta permet prescriure medicaments o productes sanitaris, i el mètode que fan servir les farmàcies és el següent. Primer, s’introdueix la targeta sanitària en el sistema i, automàticament, es poden llegir a la pantalla de l’ordinador els fàrmacs receptats. Segon, es procedeix a la dispensació del fàrmac i, tercer, el sistema guarda un registre de sortida dels medicaments. Aquest mètode permet més control i seguretat.
Etiquetes
  • #22 maria 2
    (31/05/23 20:43)

    Tant costa fer les coses bé ! recepta electrónica ja!!!! i així s'acabarà amb l'abús de comprar medicaments i guardar-los en un calaix de casa per després acabar llencant-los a la basura o regarlar paracetamol i ibuprofè a tota la resta de la familia.

    Respondre
  • #21 Carol
    (31/05/23 16:44)

    És un tercer pagador, no un 100%. La CASS pagarà el mateix import, ni més ni menys. El pacient simplement pagarà la seva part, el 25% i la CASS pagarà a les farmàcies el 75% restant.

    Respondre
  • #20 cuarenton
    (31/05/23 16:00)

    Gràcies senyors de govern per gastar-se les nostres futures pensions.

    Respondre
  • #19 vergonya
    (31/05/23 15:59)

    Quina vergonya! El tercer pagador hauria de ser per persones amb pocs recursos. A un padri ric no li cal... per molt que tingui més de 65 anys. Gracies senyors de govern per obrir noves portes a mals usos amb els diners de tots.

    Respondre
  • #18 Que li demanin als dentistes
    (31/05/23 12:32)

    Des del tercer pagador la CASS imposa exclusivament la facturació electrònica. El programa és un desastre i denega un munt de pagaments. Això genera una allau de reclamacions, fins al punt que la CASS ni contesten al telèfon, ni es dignen a respondre als mails. Els pobrets diuen que estan saturats.

    Respondre
  • #17 Monica
    (31/05/23 11:14)

    La señora ministra no empieza con buen pie
    ?
    Por cierto la CASS que dice a todo esto?? No se han pronunciado

    Respondre
  • #16 Maria
    (31/05/23 11:05)

  • #15 Jose
    (31/05/23 11:00)

    No importa que paga el estado
    Y somos ricos
    Da igual sino lo hacemos bien
    Ya repetiremos
    Esto es como las rotondas a 1 million de euros
    Si podemos hacerlo 4 veces cada rotonda porque no solo una vez

    Respondre
  • #14 Jaume
    (31/05/23 10:56)

    Carles numerar receptes.... saps del que parles? Suposem que fos aixi de facil, per tenir liquiditat el que fan tots els negocis es negociar amb els bancs, no amb la CASS.. que finalment son diners de tots

    Respondre
  • #13 Lluis
    (31/05/23 10:52)

    Tan dificil seria fer lo de la recepta Electronica?

    Respondre
Veure’n més
22
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts