commemoració

El Papa Francesc rep la rèplica de la Mare de Déu de Canòlich

Una delegació de seixanta persones ha viatjat al Vaticà per lliurar-li la talla

El grup que ha viatjat al Vaticà per entregar la talla de la verge de Canòlich al Papa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La talla de fusta de la Verge de Canòlich que s’ha realitzat enguany, amb motiu de la troballa de la mare de Déu de Canòlich ara fa 800 anys, ha estat entregada aquest matí per un grup d’una seixanta de pelegrins lauredians al Papa Francesc en una audiència privada al Vaticà. La talla, que ha estat feta a Barcelona com una rèplica molt fidel a l’original, va ser beneïda dissabte passat durant la missa que es va celebrar a les portes del santuari de Canòlich, presidida pel Copríncep-bisbe Joan-Enric Vives i amb la participació dels rectors de totes les parròquies. Aquest pelegrinatge a la Santa Seu és sens dubte un dels moments més emotius dels diferents actes commemoratius que s’han organitzat enguany amb motiu del 800 aniversari de la troballa de la talla, que va tenir lloc el 14 de juliol del 1223 per un pastor, i indicava on volia la verge que es construís l’ermita on havia de ser venerada.

Durant la jornada d’ahir el grup de lauredians va portar a terme les gestions necessàries per a l’audiència d’avui, que està prevista a les 9 hores. Els pelegrins estan citats avui a les 7 hores del matí a la plaça de Sant Pere per sotmetre’s el control de seguretat i situar-se a la sala de l’audiència del Sagrato Sinistro. Entre els integrants de la delegació andorrana es troben l’arquebisbe Joan-Enric Vives; el rector de Sant Julià de Lòria, Pepe Chisvert; l’ambaixador a la Santa Seu; Carles Àlvarez Marfany; el cònsol major lauredià, Josep Majoral, i la cònsol menor, Mireia Codina.

La talla de la Mare de Déu de Canòlich va ser entregada ahir a la gendarmeria vaticana, la guàrdia suïssa, i els responsables de ornamentació i flors del Vaticà, que la tenen sota la seva custòdia. La delegació, que ahir va fer gestions perquè la lectura pugui anar a càrrec d’una catequista laurediana, Assumpció Marfany, i es faci en català, estarà a la primera fila, al costat del Papa Francesc, segons van informar els membres de l’expedició.

Després de l’audiència tindrà lloc el besamans amb cinc representants lauredians i posteriorment els integrants de la delegació farà una visita a la Basílica de Sant Pere. Tota la cerimònia serà retransmesa en directe per la televisió del Vaticà. El Papa Francesc ha concedit enguany un jubileu extraordinari, amb motiu dels vuit segles des que es va trobar la talla original, que permet als fidels la indulgència plenària visitant el santuari durant la darrera setmana.

Els actes per celebrar aquests 800 anys han estat diversos durant tot el mes de maig, tal com destacava dissabte el cònsol major lauredià durant l’aplec, que una vegada més va comptar amb la participació de centenars de lauredians i també de veïns d’altres parròquies que també han fet seva aquesta tradició. Algunes d’aquestes activitats han estat, per exemple, la presentació del llibre amb dibuixos de Pilarín Bayés Petita història de Canòlich, així com una missa en què es va rebre la talla de la verge que va donar la família Marfany en agraïment per l’acolliment durant la guerra civil espanyola. A part de l'obertura de portes de l'església durant tota una setmana perquè els visitants i residents puguin veure la Mare de Déu de Canolich. A més, per demà dijous encara es preveu una activitat més, com és l’estrena del curtmetratge Tirites als cinemes Illa Carlemany.

Pepe Chisvert amb la talla de la verge de Canòlich que han portat al Vaticà.

tracking