quatre de les places eren relleus per jubilació

La presó només cobreix una de les vuit places convocades

L’edicte per contractar vuit nous agents penitenciaris acaba amb una sola candidata apta

La formació la iniciaran dues persones, una de les quals aspirant d'un edicte anterior.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre penitenciari de la Comella té un problema evident per cobrir la falta de personal. La resolució de l’edicte per cobrir vuit places d’agent penitenciari –quatre de les quals per suplir vacants per jubilació– ha acabat amb una sola candidata apta. Seran, però, dues les aspirants que iniciaran la formació necessària per esdevenir agent penitenciari, perquè restava pendent de fer aquest procés una candidata que va superar un edicte anterior. En tot cas, el resultat està lluny del que es pretenia en un principi, que era trobar relleu per a quatre funcionaris que s’han jubilat i ampliar la plantilla amb quatre places de nova creació. En principi, un dels objectius era destinar més personal a l’àrea psiquiàtrica, que funciona des de fa uns quants mesos i que ha estat font de queixes sindicals per la falta de recursos.

Els aspirants que van concórrer a l’edicte convocat el mes de març passat ja cobrien amb prou feines les places convocades. Posteriorment, han anat caient en les diferents fases del procés i els dos darrers sol·licitants ho van fer en el tram final de les proves, entre l’entrevista professional i les proves mèdiques.

El principal problema per als sindicats és que el salari ja no convida a presentar-se a l’edicte. El sou que s’ofereix ronda els 1.850 euros mensuals comptant la perillositat o el port d’arma, segons van indicar fonts consultades. Una nòmina que per als representants dels treballadors no compensa, tenint en compte que es tracta d’una feina que comporta risc, ja que es treballa amb persones potencialment conflictives. La retribució va caure notablement quan es va suprimir, per als nous agents penitenciaris, el complement de 400 euros que s’abonava per la renúncia al dret de vaga. Una prima que també van perdre els nous policies –en el seu cas d’uns 300 euros–. Aquesta davallada salarial ha suposat la caiguda de l’interès per treballar als cossos especials, denuncien els sindicats. I el problema afegit és que una part important dels que mostren interès no compleixen els requisits per obtenir la plaça.

Sobre el plantejament de les proves, el contingut, fonts consultades van assenyalar que no es poden plantejar rebaixes perquè l’administració ha d’exigir uns mínims a qui vol accedir a la funció pública. No obstant això, s’apunten qüestions que caldria revisar i ho exemplifiquen amb un dels requisits de caire físic actualment vigents i que veta el pas a qui tingui els peus plans. Una condició que s’entén que no impedeix ser un bon carceller.

tracking